Închide

Al 8-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei: noi interdicții de comerț și ”gâtuirea” industriei de război

Avatar
brussels, europe, flag

Fotografie de NakNakNak pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Consiliul UE a adoptat cel de-al optulea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei în urma invadării Ucrainei. Pachetul introduce noi interdicții comerciale și pune bazele cadrului juridic necesar pentru aplicarea plafonării prețului petrolului rusesc. De asemenea, sancțiunile țintesc să priveze armata rusă și furnizorii săi de bunuri și echipamente specifice necesare pentru a purta războiul în Ucraina, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

Noul pachet de sancțiuni răspunde escaladării continue și războiului ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei, inclusiv prin anexarea ilegală de teritorii ucrainene pe baza unor ”referendumuri” false, prin mobilizarea de trupe suplimentare și prin lansarea de amenințări nucleare deschise, precizează comunicatul citat.

Pachetul introduce noi interdicții de import din partea UE, în valoare de 7 miliarde de euro, pentru a reduce veniturile Rusiei, precum și restricții la export, care vor priva și mai mult complexul militar și industrial al Kremlinului de componente și tehnologii-cheie, iar economia Rusiei de servicii și expertiză europeană.

Totodată, pachetul pune bazele cadrului juridic necesar pentru a pune în aplicare plafonarea prețului petrolului preconizată de G7.

”Pachetul de astăzi marchează începutul punerii în aplicare în UE a acordului G7 privind exporturile de petrol rusesc. În timp ce interdicția UE de a importa țiței rusesc pe cale maritimă rămâne în totalitate, plafonarea prețurilor, odată pusă în aplicare, va permite operatorilor europeni să efectueze și să sprijine transportul de petrol rusesc către țări terțe, cu condiția ca prețul acestuia să rămână sub un plafon prestabilit”, arată Comisia.

Potrivit Executivului de la Bruxelles, plafonarea prețului petrolului rusesc va contribui la reducerea în continuare a veniturilor Rusiei, menținând în același timp stabilitatea piețelor energetice globale prin continuarea aprovizionării.

Măsură este coordonată îndeaproape cu partenerii din G7 și ar urma să intre în vigoare după 5 decembrie 2022 pentru țiței și după 5 februarie 2023 pentru produsele petroliere rafinate, după o nouă decizie a Consiliului.

Lista noilor elemente din al 8-lea pachet de sancțiuni cuprinde:

Persoane și entități suplimentare incluse pe lista sancțiunilor

Au fost sancționate persoane și entități suplimentare. Acestea îi vizează pe cei implicați în ocuparea, anexarea ilegală și “referendumurile” false ale Rusiei în teritoriile ocupate/oblastele din regiunile Donețk, Lugansk, Herson și Zaporijjea. De asemenea, sunt vizate persoanele și entitățile care lucrează în sectorul apărării, cum ar fi oficialii de rang înalt și militari, precum și companiile care sprijină forțele armate ruse. Totodată, UE continuă să vizeze actorii care răspândesc dezinformări cu privire la război.

Noi restricții la export

Au fost introduse restricții suplimentare la export, care au ca scop reducerea accesului Rusiei la produse militare, industriale și tehnologice, precum și a capacității acesteia de a-și dezvolta sectorul de apărare și securitate.

Printre acestea se numără interzicerea exportului de cărbune, inclusiv cărbune cocsificabil (care este utilizat în uzinele industriale rusești), de anumite componente electronice (care se găsesc în armele rusești), de articole tehnice utilizate în sectorul aviației, precum și de anumite produse chimice.

A fost adăugată o interdicție privind exportul de arme de calibru mic și de alte bunuri în temeiul regulamentului privind combaterea torturii.

Noi restricții la import

Au fost convenite restricții suplimentare la import în valoare de aproape 7 miliarde euro.

Acestea includ, de exemplu, o interdicție privind importul de produse siderurgice rusești finite și semifinite (sub rezerva unei perioade de tranziție pentru unele semifabricate), mașini și aparate, materiale plastice, vehicule, textile, încălțăminte, piele, ceramică, anumite produse chimice și bijuterii altele decât cele din aur.

Restricții privind întreprinderile de stat

Pachetul de măsuri de astăzi interzice resortisanților UE să ocupe posturi în organele de conducere ale anumitor întreprinderi de stat.

De asemenea, acesta interzice toate tranzacțiile cu Registrul maritim rus, adăugându-l la lista întreprinderilor de stat care fac obiectul unor interdicții de tranzacționare.

Servicii financiare, de consultanță IT și alte servicii pentru întreprinderi

Interdicțiile existente privind criptoactivele au fost înăsprite prin interzicerea tuturor portofelelor, conturilor sau serviciilor de custodie pentru criptoactive, indiferent de valoarea portofelului (anterior era permisă o sumă de până la 10.000 euro).

Pachetul lărgește sfera serviciilor care nu mai pot fi furnizate guvernului Rusiei sau persoanelor juridice stabilite în Rusia: acestea includ acum serviciile de consultanță IT, de consultanță juridică, de arhitectură și de inginerie.

Acestea sunt semnificative, deoarece vor slăbi potențial capacitatea industrială a Rusiei, deoarece statul este foart dependentă de importul acestor servicii, notează Comisia.

Descurajarea eludării sancțiunilor

UE a introdus un nou criteriu de includere pe listă, care îi va permite să sancționeze persoanele care facilitează încălcarea interdicției de eludare a sancțiunilor.

scroll to top