Închide

Al doilea proiect de buget pentru 2021, înaintat de Comisia Europeană

Avatar
eu, euro, europe

Fotografie de Capri23auto pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Comisia Europeană a prezentat un al doilea proiect de buget pentru 2021, în urma acordului obţinut joi, în cadrul Consiliului European, privind bugetul UE pe termen lung pentru perioada 2021-2027 şi instrumentul temporar de redresare NextGenerationEU, anunță news.ro.

”În urma acordului obţinut ieri, în cadrul Consiliului European, privind bugetul UE pe termen lung pentru perioada 2021-2027 şi instrumentul temporar de redresare NextGenerationEU, Comisia Europeană a prezentat un al doilea proiect de buget pentru 2021”, a informat CE.

Acesta este un pas procedural care reflectă pe deplin acordul politic informal la care s-a ajuns la 4 decembrie 2020 între Parlamentul European şi Consiliu, sub coordonarea Comisiei. Proiectul de buget prevede angajamente în valoare de 164 de miliarde de euro şi plăţi în valoare de 166 de miliarde de euro.

Odată adoptat, acest buget — primul din cadrul financiar multianual 2021-2027 – va permite UE să mobilizeze fonduri publice semnificative care să asigure un răspuns continuu al UE la pandemia de coronavirus şi la consecinţele acesteia; să demareze o redresare durabilă şi să protejeze şi să creeze locuri de muncă. Astfel, vom putea începe să investim în viitor pentru a crea o Europă mai ecologică, mai digitală şi mai rezilientă.

”Salut călduros faptul că ne îndreptăm către finalizarea bugetului UE pentru anul 2021. Odată adoptat, toţi cetăţenii UE vor beneficia de acest buget, care va constitui un sprijin direct pentru redresarea noastră comună, pentru cercetătorii, întreprinderile şi fermierii noştri, dar şi pentru regiuni şi partenerii noştri externi. În etapa următoare, această propunere necesită aprobarea rapidă a Consiliului pentru ca Parlamentul European să voteze cu privire la aceasta în cadrul sesiunii sale plenare din perioada 14-17 decembrie. Acest lucru ar permite intrarea în vigoare a bugetului la 1 ianuarie 2021”, afirmă comisarul Johannes Hahn, responsabil pentru buget, referindu-se la propunere.

scroll to top