Închide

Alertă din UK: Noua tulpină a SARS-CoV-2, mai infecțioasă pentru copii decât cea de până acum

Avatar
covid-19, coronavirus, virus

Fotografie de visuals3Dde pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Noua tulpină a virusului SARS-CoV-2 care se răspândește rapid în sud-estul Marii Britanii prezintă mutații care l-ar putea face mai infecțios pentru copii decât varianta cunoscută până acum, iar copiii ar putea fi astfel la fel de sensibili la infectare precum adulții, potrivit unui briefing de presă al cercetătorilor britanici în domeniu, citați de Reuters.

Oamenii de știință din Grupul Consultativ pentru amenințări virale respiratorii noi sau emergente (NERVTAG), care cercetează noua tulpină, au declarat că aceasta a devenit rapid tulpina dominantă în sudul Marii Britanii și că acest lucru s-ar putea întâmpla în curând la nivelul întregii țări.

”Acum știm cu mare probabilitate că această variantă are un avantaj de contagiozitate față de alte variante ale virusului care se află în circulație în Marea Britanie”, a spus Peter Horby, profesor de boli infecțioase la Universitatea Oxford și președinte al NERVTAG.

“Există indicii că ar avea o capacitate mai mare de a infecta copiii”, a spus Neil Ferguson, profesor și epidemiolog la Imperial College din Londra și, de asemenea, membru al NERVTAG.

”Nu am reușit să stabilim vreo cauzalitate în acest sens, dar o putem vedea în date. Va trebui să adunăm mai multe informații pentru a vedea cum se va comporta în viitor”, a mai spus Ferguson.

Apariția mutației SARS-CoV-2, despre care oamenii de știință spun că este cu până la 70% mai contagioasă decât tulpinile anterioare din Marea Britanie, a determinat unele țări să își închidă granițele cu Marea Britanie și a impus instituirea unor restricții severe de circulație în zone ample ale țării, care se vor întinde pe toată perioada sărbătorilor de iarnă.

Wendy Barclay, un alt profesor membru al NERVTAG și specialist în virologie la Imperial College, a spus că printre mutațiile identificate la noua tulpină se numără modificări ale modului în care virusul pătrunde în celulele umane, ceea ce ar putea însemna ”că tinerii și copiii sunt, probabil, la fel de sensibili la acest virus ca adulții.”

scroll to top