Alge toxice în Marea Neagră! ANSVSA a interzis pescuitul de scoici și rapane

, , , ,
Autor:    -  
Clams on sale in fishmonger
Fotografie de henry perks pe Unsplash

Timp de citire: 2 minute

Recoltarea oricăror tipuri de scoici și rapane din Marea Neagră a fost interzisă de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), după ce analizele realizate în apa mării au arătat că poluarea atinge valori crescute și există risc pentru consum. În mod specific, specialiștii au găsit alge toxice în Marea Neagră și au avertizat că animalele marine care se hrănesc cu acestea ar putea fi contaminate, punând în pericol sănătatea consumatorilor.

Pescarii români nu mai au voie să pescuiască scoici și rapane din sectoarele marine dintre Năvodari și Mangalia. Specialiștii din autoritățile sanitar-veterinare au constatat, potrivit buletinelor de analiză din ultima perioadă, că s-au înregistrat depășiri ale nivelurilor speciilor de fitoplancton cu potențial toxic peste valorile limită menționate.

Asta înseamnă că hrana scoicilor ar putea fi toxică și, implicit, aceste scoici, care ajung în cele din urmă în farfuriile turiștilor, ar putea fi contaminate. Astfel, sănătatea românilor ar putea fi pusă în pericol pe litoralul Mării Negre, după ce s-a descoperit că nivelul toxinelor din apă a crescut.

De asemenea, sunt interzise pentru comercializare fructele de mare care au fost recoltate în perioada 23 mai – 3 iunie.

În acest moment, singura zonă de unde se pot culege scoici și rapane este zona 2, adică cea care începe de la Capul Midia și ajunge până în Tulcea.

Deocamdată, a fost decisă repetarea analizelor, însă măsura interdicției a fost luată încă de acum, în manieră preventivă.

Problema este că, pentru a doua serie de analize, va trebui așteptat ceva mai mult: singurul laborator care ar putea să facă astfel de analize este în renovare, iar cei de la ANSVSA sunt nevoiți trebui să trimită probele la un laborator din străinătate.

Documentul a stărnit extrem de multă nemulțumire printre pescari. Aceștia spun că, în cazul în care nu vor mai putea pescui scoici și rapane, ar putea da faliment în perioada următoare.

Reprezentanții cherhanalelor pun la dispoziția clienților fructe de mare recoltate de pe sectoarele bulgărești ale Mării Negre sau aduc chiar din Grecia sau Italia. Pescarii români spun că decizia luată de ANSVSA va încuraja și mai mult importul de fructe de mare din Bulgaria, Grecia sau Italia.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!