Închide

Alibaba aduce o platformă de retail online în Europa. Care sunt șansele de reușită?

Avatar
holiday shopping, smartphone, phone

Fotografie de PhotoMIX-Company pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Lazada, cea mai mare platformă de comerț electronic din Asia de Sud-Est, are planuri europene. Proprietarul Alibaba vrea să aducă platforma online în Europa, acum că chinezii și-au întărit și mai mult stăpânirea pe aeroportul din Liège, potrivit Retail Detail.

Alibaba Group intenționează să introducă în Europa filiala sa din Asia de Sud-Est, Lazada. Platforma online este cel mai mare jucător de comerț electronic din Asia de Sud-Est și a avut peste 159 de milioane de clienți activi în 2021. Compania, care a fost fondată acum zece ani de Rocket Internet, și-a stabilit un obiectiv de 300 de milioane până în 2030. Acceleratorul din Berlin a fost, de asemenea, în spatele lui Zalando și HelloFresh, dar în 2016, Alibaba a preluat pachetul majoritar de acțiuni la Lazada.

Europa devine brusc interesantă pentru Lazada, deoarece rivalul principal, Shopee, pare să se sufoce pe continent. Anul trecut, Shopee s-a lansat în Polonia, Spania și Franța, dar deja în luna martie a acestui an, platforma s-a retras de pe piața franceză din cauza perspectivelor slabe de creștere. Alibaba crede că are șanse mai mari de succes, deoarece are o poziție logistică puternică în aeroportul belgian de marfă din Liège. În noiembrie anul trecut, Alibaba a deschis un nou hub central la aeroport pentru brațul său de logistică Cainiao, despre care susține că este cel mai mare de acest gen din Europa.

Lazada s-ar diferenția în Europa de formula soră, AliExpress, acționând mai mult ca o piață locală cu comercianți și parteneri de vânzări europeni, în loc de oferta predominant chineză pe AliExpress. James Dong, CEO-ul Lazada Thailanda, va conduce inițiativa, relatează Reuters.

Este important ca Alibaba să vizeze expansiunea externă, deoarece creșterea internă chineză încetinește. Gigantul tehnologic trebuie să facă față noilor veniți puternici, cum ar fi Pinduoduo și sora TikTok, Douyin, dar și reglementărilor înăsprite care limitează puterea mega-retailerilor. Mai mult, concurența se încălzește pe piața din Asia de Sud-Est.

scroll to top