Guvernul Ungariei continuă plafonarea dobânzilor la creditele ipotecare, spre disperarea băncilor
Guvernul Ungariei va extinde până la finalul anului plafonarea dobânzilor la creditele ipotecare, a anunţat joi Ministerul Economiei de la Budapesta, transmite agenția maghiară de presă MTI.
“Datorită situaţiei economice dificile cauzată de pandemia de coronavirus, de războiul prelungit şi de sancţiunile greşite luate de Bruxelles, ratele dobânzilor la creditele disponibile pentru populaţie au crescut drastic împreună cu rata dobânzii de referinţă a Băncii Naţionale. Fără o intervenţie guvernamentală ţintită şi eficientă multe familii şi-ar fi pierdut locuinţele din cauza ratelor de rambursare crescute”,
a argumentat Guvernul de la Budapesta.
Ministerul a subliniat că guvernul de la Budapesta a clarificat că nu se poate repeta eşecul creditelor şi a condiţiilor de locuire din perioada Gyurcsány, când familiile au rămas îndatorate în valută şi, în multe cazuri, au ajuns în stradă. Pentru a evita acest lucru, în ianuarie 2022, guvernul a introdus plafonarea dobânzilor pentru populaţie, pe care a extins-o şi a prelungit-o de mai multe ori pentru a proteja gospodăriile de efectele negative ale mediului, cu randamente ridicate.
Începând de la 1 ianuarie 2022, Executivul a îngheţat dobânzile la creditele ipotecare pentru a proteja consumatorii afectaţi de inflaţia ridicată. În ianuarie 2023, rata anuală a inflaţiei în Ungaria se situa la 25%, cel mai ridicat nivel din UE, apoi s-a redus treptat, ajungând la 4% in mai 2024.
În aprilie, ministrul Economiei, Marton Nagy, a declarat că renunţarea la plafonarea dobânzilor ar avea un efect negativ asupra redresării consumului.
“Fără această plafonare, familiile s-ar confrunta cu o creştere semnificativă a dobânzilor”,
se arată în comunicatul Guvernul Ungariei.
Anterior, Banca Naţională a Ungariei (NBH) apreciase că renunţarea la plafonarea dobânzilor ar provoca o creştere semnificativă a rambursării ratelor doar pentru un mic grup de împrumutători.