Închide

Alimentele au hrănit gura flămândă a Rewe. Plus inspirata ieșire Billa la timp din Rusia

Avatar
Billarussia Rewegroup 600x400

Magazinele Billa din Rusia, chiar înainte de vânzarea lor de către Rewe Group în vara anului trecut. Foto: across-magazine.com

Timp de citire: 2 minute

Grupul german de retail Rewe, proprietarul lanțului de magazine Penny din România, a depășit așteptările anul trecut, segmentul de supermarketuri compensând mai mult decât performanța mai slabă a agențiilor lor de turism și a lanțurilor de bricolaj, care încă au suferit din cauza coronacrizei. Dar mâncarea a redus decalajul, din fericire pentru Rewe.

Grupul a reușit să-și dezvolte afacerea de vânzare alimentară cu amănuntul, care în unele cazuri chiar a depășit vânzările record din 2020, primul an pandemic în care oamenii au stat mai mult închiși în case și au consumat preponderent hrană de la supermarket. Rewe a putut astfel să compenseze pierderile mari de pe divizia de călătorii și turism a companiei, care din nou a avut de suferit din greu,  dar și pierderile de pe domeniul de bricolaj, vânzări care au fost îngreunate de perioadele de carantină de la începutul anului 2021.

Vânzările totale au crescut cu 2,5 %, până la 76,5 miliarde de euro: comercianții cu amănuntul independenți de pe piața internă germană au înregistrat cu 4,8 % mai multe vânzări, chiar și după creșterea extraordinară de 20,5 % din 2020. CEO-ul Lionel Souque a fost deosebit de impresionat de performanța formatului Lekkerland, ale cărui vânzări au crescut cu 4,4 %, până la 13,7 miliarde de euro.

Inspirata vânzare a Billa din Rusia, chiar la timp

Supermarketurile germane au evoluat destul de stabil (+ 0,9 %), în timp ce magazinele de bricolaj au pierdut 11,4 % din cifra de afaceri comparativ cu anul precedent, care s-a arătat foarte puternic. Filiala de turism a grupului, DER Touristik, a reușit să reducă la jumătate pierderile și a recâștigat 40% din vânzările sale pre-corona din 2019.

Un noroc imens pentru Rewe a fost că și-a vândut exact la timp magazinele Billa din Rusia anul trecut, așa că grupul a ieșit din acea piață chiar înainte de a izbucni războiul.

Digitalizare și livrări moderne

Anul trecut, Rewe a investit 2,3 miliarde de euro în modernizarea companiei, lucrând la noi modele de afaceri și la digitalizare. De exemplu, grupul a luat o participație în compania de livrare flash Flink, și-a deschis primul magazin Rewe Pick&Go și a lansat un nou concept de piață pentru Penny, anunță RetailDetail.

Pentru anul în curs, Rewe plănuiește o investiție la fel de mare. Venitul din exploatare al grupului a crescut ușor de la 4,3 miliarde euro la 4,4 miliarde. Dar pentru acest an, grupul își vede marjele topindu-se, deoarece prețurile în creștere nu pot fi transmise în totalitate consumatorilor. Din fericire însă, Rewe a câștigat bine anul trecut, a declarat Souque pentru site-ul german LebensmittelPraxis.

Grupul spune că ia problemele producătorilor „foarte în serios”, pentru că zilele negocierilor anuale cu furnizorii s-au încheiat cu siguranță. În zilele noastre, negocierile trebuie repetate mult mai des, crede Rewe. 

scroll to top