Închide

Amazon, Alphabet, Microsoft, Anthropic şi OpenAI anchetate în SUA pentru investiţiile şi parteneriatele în AI

Avatar
Chatbots

Foto: CXtoday.com

Timp de citire: 2 minute

Comisia Federală pentru Comerţ a anunţat joi că va efectua o amplă anchetă asupra celor mai mari puteri din domeniul inteligenţei artificiale, inclusiv Amazon, Alphabet, Microsoft, Anthropic şi OpenAI, referitor la investiţii şi parteneriate, transmite CNBC.

Preşedintele FTC, Lina Khan, a anunţat ancheta în timpul summitului tehnologic al agenţiei privind inteligenţa artificială, descriind-o drept ”o anchetă de piaţă privind investiţiile şi parteneriatele care se formează între dezvoltatorii de inteligenţă artificială şi furnizorii importanţi de servicii cloud”.

Invocându-şi autoritatea de a efectua un aşa-numit studiu 6(b) – denumit după Secţiunea 6(b) din Legea FTC – autoritatea de reglementare poate analiza companiile AI separat de componenta sa de aplicare a legii şi poate face cereri de anchetă civilă.

De exemplu, agenţia poate ordona companiilor să depună rapoarte specifice şi să răspundă în scris la întrebări despre afacerile lor.

”La FTC, dezvoltarea şi implementarea rapidă a AI ne informează activitatea în întreaga agenţie. Nu există nicio derogare a inteligenţei artificiale de la legile din cărţi şi ne uităm îndeaproape la modurile în care companiile îşi pot folosi puterea pentru a împiedica concurenţa sau a păcăli publicul.”, a spus Khan.

În 2022, FTC a lansat o anchetă similară în industria intermediarilor de medicamente eliberate pe bază de reţetă, ”cerând celor mai mari şase firme care gestionează beneficii de farmacie să furnizeze informaţii şi înregistrări cu privire la practicile lor de afaceri”.

Aceste firme acţionează ca intermediare între companiile de asigurări şi producătorii farmaceutici.

Cu doi ani mai devreme, FTC a lansat acelaşi tip de studiu asupra achiziţiilor anterioare efectuate de Alphabet, Amazon, Apple, Microsoft şi Facebook (acum Meta ), ”să le solicite să furnizeze informaţii despre achiziţiile anterioare care nu sunt raportate agenţiilor antitrust”.

”Cum vor arăta în cele din urmă regimurile de răspundere AI este încă o întrebare deschisă. Experienţa noastră de aplicare în alte domenii va informa direct modul în care FTC abordează această activitate”, a spus Khan joi.

scroll to top