Americanii i-au pus gând rău. TikTok, în cursă contracronometru pentru a evita interzicerea
Populara platformă social media TikTok, aflată în centrul unei controverse uriașe în România din cauza rolului său în influențarea alegerilor prezidențiale, ar putea fi interzisă complet în Statele Unite în mai puțin de două luni, amintește Business Insider.
Congresul american a adoptat în aprilie o lege care a stabilit un termen limită de 9 luni pentru ca proprietarul TikTok, compania chineză ByteDance, să predea controlul asupra platformei social media în SUA, în caz contrar ea urmând să fie eliminată din magazinele de aplicații disponibile pe teritoriul țării.
Termenul limită urmează să expire în data de 19 ianuarie 2025, cu exact o zi înainte ca Donald Trump să fie învestit pentru un al doilea mandat de președinte al SUA. Există posibilitatea ca președintele Joe Biden să extindă acest termen cu 90 de zile, dar deocamdată administrația sa nu a anunțat vreo intenție în acest sens.
TikTok contestă, în prezent, legea adoptată de Congres la o instanță din Districtul Columbia din cadrul circuitului de apel al justiției americane. Însă mai mulți experți în Drept au declarat anterior pentru Business Insider că audierile care au avut loc în luna septembrie nu au fost favorabile companiei.
Analiștii juridici amintesc, de asemenea, că judecătorii din aceste instanțe tind de regulă să acorde deferență Congresului în chestiuni de securitate națională, chiar și în cazurile în care sunt în joc drepturile garantate de Primul Amendament al Constituției americane, cel care protejează, printre altele, și dreptul la libertatea de exprimare.
„Curtea va analiza temeiurile cazului, dar în realitate va fi ghidată de deferența față de Congres, considerând că acesta înțelege mult mai bine riscurile de securitate națională decât judecătorii înșiși”,
a declarat Matthew Schettenhelm, analist principal pentru litigii la Bloomberg Intelligence la începutul acestui an.
Interzicerea TikTok în SUA ar putea fi tranșată de Curtea Supremă de la Washington
Un purtător de cuvânt al circuitului de apel din Districtul Columbia, cel în care se află capitala americană, nu a dorit să vehiculeze o dată pentru momentul în care ar putea fi anunțată o decizie pentru plângerea formulată de ByteDance. El a amintit însă că durata medie de la începerea audierilor orale până la pronunțarea unui verdict este de aproximativ 4 luni. Cazul ar putea ajunge, în cele din urmă, în fața Curții Supreme de la Washington, dacă decizia va fi una nefavorabilă și ByteDance o va ataca într-un nou apel.
Deși în Congres există sprijin bipartizan pentru interzicerea TikTok, susținerea americanilor pentru măsură este în scădere. Un sondaj realizat de Pew Research Center între lunile iulie și august a arătat că în jur de o treime din adulții americani (32%) susține o interdicție guvernamentală, în scădere față de 50% în martie 2023.
Mulți dintre cei cu interese în aplicație acționează în continuare ca și cum aceasta nu va fi interzisă. Angajații TikTok, partenerii de afaceri și creatorii de conținut își desfășoară activitatea în mare parte ca de obicei, chiar dacă termenul limită stabilit de Congres pentru vânzare sau interdicție se apropie. Unii se așteaptă ca tentativa de interzicere să eșueze, așa cum s-a întâmplat în trecut.
În SUA TikTok s-a confruntat anterior cu amenințări de interzicere atât la nivel statal, cât și federal, dar judecătorii au respins în mod repetat tentativele legiuitorilor după ce ByteDance a atacat măsurile în justiție.
Însă analiștii juridici nu sunt în general optimiști cu privire la șansele TikTok de această dată.