ANALIZĂ | Cine sunt câștigătorii și perdanții ultimului acord fiscal G7?
O zi importantă pentru economia globală. La reuniunea lor de la Londra, miniștrii de Finanțe ai națiunilor industriale G7 au convenit asupra unei taxe aplicabile la nivel global pentru serviciile digitale și o rată minimă de impozitare de 15% pentru marile corporații mondiale. Regulamentul, care a apărut în primul rând din cauza presiunilor americane și germane, este destinat să ajute la creșterea bugetelor de stat, foarte strânse după pandemia de coronavirus, notează Der Standard.
Cota minimă de impozitare de 21% vizată de președintele american Joe Biden nu a fost eligibilă pentru majoritatea țărilor G7. Dar există o rezistență sigură și pentru cota decisă de 15%.
Gazda britanică Rishi Sunak a vorbit despre un „pas cu adevărat istoric”. Inițiativa națiunilor industriale de vârf va întâmpina probabil obiecții considerabile în următoarele câteva săptămâni. Mai presus de toate, acele țări cu impozite reduse, inclusiv membri ai UE precum Irlanda, Luxemburg și Țările de Jos, care beneficiază de trucurile contabile ale corporațiilor globale, ar trebui să se aștepte la pierderi.
Lumea după pandemie trebuie să fie „mai echitabilă”, a declarat secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, explicând acordul la care s-a ajuns, în timp ce colegul ei german Olaf Scholz (SPD) a vorbit despre o „inversare a tendințelor”. Pe de altă parte, Gabriela Bucher de la organizația de întrajutorare Oxfam a denunțat rata de 15% ca fiind prea mică:
„Seamănă cu ratele soft din paradisurile fiscale precum Irlanda, Elveția și Singapore”.
Noul impozit minim ar trebui să se aplice numai acelor mari corporații a căror marjă de profit este de cel puțin 10% din vânzări. O cincime din profiturile suplimentare ar fi impozitate în viitor în acele țări în care companiile își realizează vânzările profitabile.
Măsura se adresează gigantilor de internet extrem de profitabili precum Google sau Facebook. Aceștia folosesc trucuri contabile cu care profiturile de miliarde sunt supuse doar mini-impozitării. Grupul de lobby Tax Watch estimează economiile fiscale ale giganților tehnologici americani numai în Marea Britanie la 1,5 miliarde de lire sterline (1,75 miliarde de euro) pe an.
Cu toate acestea, Facebook şi Google au salutat, sâmbătă, progresele realizate de Grupul celor mai dezvoltate şapte state ale lumii (G7) privind introducerea unui impozit minim la nivel internaţional. Astfel, Facebook a anunţat că acceptă că principiul unei cote minime a impozitului pe profit de 15%, adoptat de miniştrii de Finanţe ai statelor din G7, poate înseamna că va plăti taxe mai mari şi în locuri diferite. Google a anunţat la rîndul său, sâmbătă, că susţine munca depusă pentru actualizarea reglementărilor fiscale internaţionale.
Diavolul stă in detalii
Profesorul Richard Murphy, un avocat cu experiență în soluții de impozitare globală mai echitabilă, vede cu prudență acordul ca pe un „pas în direcția cea bună”. Cu toate acestea, „diavolul este în detalii”. De exemplu, gigantul american de vânzare cu amănuntul Amazon, care operează permanent cu o marjă de profit de o singură cifră, scapă de noua impozitare, în timp ce compania farmaceutică suedezo-britanică Astra Zeneca (AZ) ar fi taxată– dar numai pe baza anului fiscal 2020. Pentru că în 2019 profitul AZ a fost sub limita magică de 10%.
O nouă întâlnire, un nou dinamism
Planurile sunt menite să dea un nou dinamism discuțiilor care au loc de ani de zile între 140 de țări din întreaga lume sub egida OECD. Reuniunea miniștrilor de finanțe G20 din iulie este următoarea etapă importantă.
Pe lângă China și Rusia, există și țări importante și populate, cum ar fi Indonezia, Mexicul și Turcia, care respectă echilibrul puterilor din economia mondială. Deoarece statele G7 „reprezintă acum mai puțin de 40% din comerțul mondial”, calculează Renata Dwan de la grupul de reflecție londonez Chatham House. Când grupul s-a format în anii 1970, ponderea lor era de peste două ori mai mare.
Este probabil ca o rezistență clară să provină din acele state ale UE și din paradisurile fiscale globale care beneficiază foarte mult de situația actuală. Aceasta include o serie de teritorii britanice, cum ar fi Insulele Cayman din Caraibe, precum și Insulele Jersey și Guernsey. Datorită legăturilor strânse cu centrul financiar al orașului Londra, nu este nicidecum tot timpul soare acolo…
Cartel fiscal global?
Gazda brtianică Sunak a trebuit să suporte critici dure din partea conservatorului „Sunday Telegraph”: Marea Britanie, sperăm, nu a părăsit UE pentru a participa la un „cartel fiscal global”, au titrat aceștia.
Ministrul irlandez de Finanțe, Paschal Donohoe, invitat să prezideze Eurogrupul, a început imediat să facă lobby împotriva noilor planuri. “Insula Verde” atrage companii care operează la nivel global cu perspectiva unei cote de impozitare de 12,5 la sută; nici măcar acest lucru nu este adesea atins.
Notoriu pentru o lungă perioadă de timp a fost trucul de contabilitate acum abolit „Double Irish”, care a permis corporațiilor precum Google și Apple cu ajutorul filialelor fictive să scape cu o rată de impozitare de 2% sau chiar complet fără taxe. Cu noua impozitare la orizont, Irlanda se teme de o scădere a veniturilor cu 2 miliarde de euro anual; impozitul pe profit a fost de 3,1% din produsul intern brut în 2019. Luxemburg (5,9) și Olanda (3,7) beneficiază și mai mult de politica lor fiscală scăzută.
În schimb, proporția în Germania și SUA sunt marii câștigători care vor beneficia de noile prevederi, la fel ca membrii G7, Franța și Italia.
Facebook şi Google au salutat, sâmbătă, progresele realizate de Grupul celor mai dezvoltate şapte state ale lumii (G7) privind introducerea unui impozit minim la nivel internaţional,