ANALIZĂ Cum gestionează Austria coronacriza? Min. Sănătății promite vaccinări din ianuarie
După discursul generalist al cancelarului Austriei la întoarcerea din vacanța de vară, Rudolf Anschober a avut o „declarație de presă”, în care s-a limitat la subiectul mult așteptat, și anume „Faza 4” a epidemiei Covid-19. Ministrul Sănătății a anunțat că primele vaccinări ar putea fi administrate încă din ianuarie, anunță Kleine Zeitung.
“Condiția prealabilă este ca giganții farmaceutici să își respecte promisiunile și ca aprobarea privind punerea lor pe piață să aibă loc la timp.”, precizează ministrul.
Acesta a anunțat că a fost încheiat un prim contract cu o companie în cadrul unui proiect european amplu și se vor utiliza în total cinci vaccinuri de la diferiți producători. Iar Uniunea Europeană își asumă riscul financiar. Rezultatul ar putea fi că Austria ar avea deja 600.000 de doze de vaccinare disponibile în ianuarie pentru a vaccina 300.000 de persoane. Anschober este optimist: „Asta nu va rezolva toate problemele, dar va aduce ușurare”. Mai ales că valul normal de gripă va atinge și el vârful între decembrie și martie.
Primele loturi de vaccin vor fi utilizate pentru imunizarea angajaților din sectorul sănătății și al asistenței medicale. Întrebarea deschisă este cât de eficient este vaccinul și câte persoane se vaccinează de fapt. Cu gripa, procentul inoculărilor a fost de doar 8-9% recent, dar cu Corona se speră la 50%. Abia atunci se poate presupune că grupurile de risc vor fi, de asemenea, bine protejate împotriva infecției chiar și vara viitoare.
Protecția integrală a feței va rămâne un tovarăș constant în toamnă și iarnă, deoarece reduce riscul de infecție inclusiv cu alte forme de răceli și gripă. Copiii vor fi, de asemenea, vaccinați împotriva gripei sezoniere.
Anschober a mai declarat: “Considerăm Faza 4 Covid drept faza de risc al unui al doilea val. În istoria bolilor infecțioase, al doilea val a fost adesea cel mai puternic, așa că acum trebuie să ne concentrăm pe evitarea contagiunii pentru a preveni o explozie”.
Referitor la turismul de iarnă, în care Austria deține un rol fruntaș între țările europene, ministrul a declarat că se lucrează sub o presiune ridicată, iar regulile vor fi în vigoare până la sfârșitul lunii septembrie. „Turismul de iarnă va fi posibil, dar numai în anumite condiții”, a spus acesta.
Școala va fi singura zonă în care Austria pare că s-a întors în timp și activitatea se desfășoară în condiții normale, cel puțin inițial. Dar: „Dacă numărul infecțiilor crește, vom interveni. Sportului și culturii ar trebui să li se ofere, de asemenea, în continuare o șansă.”
Ministrul anunță în premieră și un nou sistem de tip semafor, care va avea parte de o schimbare în evaluarea riscurilor. Acestea în viitor se vor baza pe patru piloni sau indicatori:
-numărul persoanelor infectate
-numărul de teste
-ancheta epidemiologică
-capacitățile din sistemul de sănătate.
Din toate acestea se va determina o valoare totală, pe baza căreia, în comisia de experți, se formează o opinie și se ia o decizie transparentă bazată pe fapte. Recomandările, măsurile și indicatorii vor fi dezvăluiți în cursul zilei de vineri, Anschober recunoscând că va fi o creștere a transparenței față de situația de acum. Toate datele și faptele ar fi făcute vizibile publicului printr-un nou site complet dedicat informării transparente a oamenilor.
În Austria, situația este în prezent gestionabilă și sub control, deci nu ar trebui să ne mirăm dacă indicatorii de tip semafor din majoritatea regiunilor sunt verzi la început. De asemenea, ministrul le mulțumește landurilor și spune că a existat un acord bun cu statele federale privitor la noul instrument de lucru.
“Nu va exista niciun drept de veto pentru o regiune. În caz de urgență, o majoritate de două treimi se aplică votului din grupul de experți. Nu va exista o blocare generală nouă de tip lockdown, ci dimpotrivă: acest lucru ar trebui să fie eludat exact de măsurile specifice, în funcție de situație”, este încrezător ministrul.
Anschober a anunțat că va lucra și la un „Plan național de acțiune împotriva sărăciei” pentru toamnă, unde vor fi cooptate în dialog opoziția și societatea civilă.
Cu un realism rece, acesta a descris succint povara existentă acum asupra populației austriece: muncă dublă și triplă la biroul de acasă, frici existențiale în munca de scurtă durată (kurzarbeit), categorii de risc îngrijorate ( vârstnici, persoane cu afecțiuni preexistente), temeri existențiale din punct de vedere social, nemulțumirea tinerilor datorită lipsei culturii obișnuite (dans, întâlniri de weekend, petreceri și festuvaluri).
Deși a lăudat realizările extraordinare ale autorităților din domeniul sănătății, Rudolf Anschober a recunoscut pe final: „A apărut o nerăbdare privind cât va dura coronacriza. O pot înțelege; simt la fel și doresc, de asemenea, să se termine!”.