Închide

Piața sponsorilor sportivi este masculină, iar Dominic Thiem, schiul și Formula 1 culeg laurii (Focus Austria)

Avatar
Dominic Thiem Formula 1 Spielberg

În loc de terenul de tenis, Dominic Thiem a vizitat Red Bull Ring, și a luat loc în formula de pilotaj cu fostul pilot de Formula 1 Patrick Friesacher. Fotocredit: Moitzi, Facebook FormelAustria.at

Timp de citire: 3 minute

Piața sponsorilor sportivi din Austria a crescut cu 14%, ajungând la 1,44 miliarde de euro în 2023. Schiul alpin stagnează în top, dar Formula 1 și fotbalul recuperează teren. Feblețea locală Dominic Thiem din tenis rămâne în preferințele publicitarilor.

Piața sponsorilor sportivi din Austria valora 1,44 miliarde de euro în 2023 – calculată în funcție de tarifele oficiale din mass-media. În raportul său anual citat de Der Standard, compania vieneză de cercetare de piață Focus, după ce a evaluat exact 11.515 evenimente sportive, dintre care 37% au avut loc în Austria, a observat o creștere de 14% față de 2022. Creșterea se datorează în primul rând Campionatelor Mondiale de schi alpin de la Courchevel și Méribel, interesului Franței în Bundesliga și parcursului echipei naționale de fotbal a Austriei în calificările pentru Campionatul European.

În 2023, sportul a revendicat cel puțin 42% din valoarea publicității clasice la TV, în presa scrisă și online, deci a crescut cu 6 procente. 65%, adică aproape două treimi din valoarea publicitară, este generată de televiziune, presa scrisă ajunge la 19%, iar online-ul recuperează din urmă și se situează la 16%.

Dacă ne uităm la sporturile dominante, nu este surprinzător faptul că sporturile masculine generează 82% din valoarea publicitară. Sporturile feminine cresc destul de încet, cu 2 procente, ajungând la 18% în 2023. La schi alpin, raportul este de 60:40, iar în liga de fotbal, proporția femeilor este greu de măsurat.

Lucrurile arată mult mai bine în sporturile nordice. De exemplu, biatlonul, adică schiul de fond cu arma la umăr, are o valoare publicitară în mare parte egală între bărbați și femei.

Independența rezultatelor

Dominația masculină se reflectă și în lista celor mai buni 15 sportivi individuali. În 2023, oarecum surprinzător, numărul unu a fost tensimenul Dominic Thiem, a cărui valoare publicitară a fost de 6,3 milioane de euro. În 2020, anul celor mai mari succese ale sale (inclusiv victoria la US Open), a avut o valoare publicitară de peste 9 milioane de euro.

Partea leului din veniturile lui Thiem pentru 2023 este atribuită firmei de echipament Adidas, cu 4 milioane de euro.

Valoarea publicitară nu trebuie să depindă neapărat de succes. În 2022, Matthias Mayer a fost numărul unu; în ciuda victoriei sale olimpice în Super-G, specialistul în viteză, care s-a retras la sfârșitul anului 2022, a avut o valoare publicitară de doar 4,5 milioane.

Doar cinci dintre primii 15 sportivi din 2023 sunt femei. Schioarea Mikaela Shiffrin ocupă locul al treilea, cu o valoare publicitară de 5,3 milioane de euro în Austria, în spatele schiorului Marco Schwarz (6,1 milioane). De altfel, 11 sportivi dintre cei mai buni 15 provin din schiul alpin. Săritorul cu schiurile Stefan Kraft ocupă locul al patrulea, iar săritoarea cu schiurile Eva Pinkelnig se află pe locul 15.

Alte clasamente din studiul Focus se referă la evenimentele sportive individuale (coborârea de la Kitzbühel figurează chiar înaintea Marelui Premiu de Formula 1 de la Spielberg), la mărci (Audi înaintea Red Bull, Raiffeisen pe locul trei), la spațiul publicitar și la regiunile în care a fost obținută valoarea publicitară (Viena înaintea Kitzbühel și Courchevel).

Directorul general al Bundesliga, Christian Ebenbauer, care a fost prezent la prezentare, a fost deosebit de mulțumit de datele prezentate de Focus. În cele din urmă, cele douăsprezece cluburi din Admira Bundesliga au primit 24,6% din valoarea totală a publicității și, prin urmare, doar puțin în urma liderului din schiul alpin (29,9 la sută). Asta deși multe meciuri de fotbal nu sunt la liber și se văd doar în televiziunile cu plată.

scroll to top