ANALIZĂ Ericsson: Efectele pandemiei asupra telecomunicațiilor. Ce ne așteaptă în 2020
Ericsson a lansat cea mai nouă ediţie de Ericsson Mobility Report, o analiză care prezintă efectele pandemiei de Covid-19 asupra reţelelor de telecomunicaţii şi asupra societăţii. Evaluarea se întinde şi pe următorii ani şi indică faptul că numărul de abonamente 5G ar putea depăşi 2.8 miliarde până la final de an 2025.
Prognoza arată că anul 2020 se va termina cu 190 de milioane de abonamente 5G încheiate. Infrastructura digitală este esenţială pentru satisfacerea nevoilor de comunicare în perioade de criză. Conexiunile FWA (fixed wireless access) vor fi vitale pentru evoluţia conectivităţii, ajungând la aproape 160 de milioane până la final de an 2025. Ele vor reprezenta 25% din traficul global de date mobile.
Cum s-a modificat comportamentul consumatorilor pe durata pandemiei?
Raportul arată că avut loc o creştere însemnată a traficului în reţelele fixe şi mobile. Cea mai mare creştere de trafic, de 20% până la 100% a fost înregistrată în reţelele rezidenţiale fixe. Mulţi furnizori de servicii au remarcat o creştere a cererii şi în reţelele mobile. Un studiu realizat recent de Ericsson Consumer Lab arată că 83% dintre respondenţii din 11 ţări susţin că serviciile, produsele şi conectivitatea digitală i-au ajutat să facă faţă mai bine carantinei. A avut loc şi o adopţie crescută a serviciilor online, precum aplicaţii work from home, e-learning şi wellness.
Aceeaşi analiză arată că 57% dintre respondenţi vor economisi bani de acum încolo pentru securitatea financiară, iar o treime vor să investească în 5G şi conexiuni mai bune pentru domiciliu, fiind pregătiţi pentru situaţii precum un al doilea val de Covid-19. Soluţiile FWA (fixed wireless access – conexiuni la Internet fix livrate prin modemuri mobile) sunt vitale în această perioadă, iar la final de 2019 traficul global de date pe care îl generau era la cota de 15% din traficul global.
Conexiunile la internet fix prin modemuri mobile vor creşte de aproape 8 ori în următorii 5 ani. Soluţiile FWA bazate pe 4G sau 5G sunt o soluţie rentabilă pentru majoritatea utilizatorilor şi comapniilor. Cât despre utilizarea reţelelor pe durata carantinei şi izolării, web browsing-ul a fost pe primul loc ca activitate, apoi mesageria, streaming-ul, reţelele de socializare, apelurile video şi apelurile voce.
Jocurile şi cumpărăturile online sunt cu câteva poziţii mai jos. 49% dintre cei chestionaţi au fost de acord că o reţea 5G bine implementată ar fi fost de ajutor pentru conferinţe video mai bune la calitate a imaginii.