Închide

Analiză Reuters: Decizia care a surprins toată lumea și jocul la două capete al Arabiei Saudite

Avatar
riyadh, saudi arabia, city

Riadul, noaptea. Fotografie de apriltan18 pe Pixabay

Timp de citire: 5 minute

Imprevizibilul prinț moștenitor al Arabiei Saudite face eforturi pentru o realiniere a dinamicii în Orientul Mijlociu, reluând relațiile cu vechii dușmani și orchestrând reduceri ale producției de petrol de către statele OPEC+ precum cea anunțată duminică, neanunțată de nimic și surprinzătoare în sine pentru întreaga piața globală, apreciază agenția Reuters într-o analiză a implicațiilor economice și politice ale deciziei.

Prințul moștenitor Mohammed Bin Salman, cunoscut și sub titulatura prescurtată ”MbS”, pare să fi semnalat că este pregătit să continue pe drumul său singur, fără ajutorul Statelor Unite ale Americii, pentru a urmări strict interesele saudite, fie că acestea înseamnă restabilirea legăturilor cu adversarii tradiționali ai americanilor, precum Iranul, fie prin scoaterea din producția mondială a unei cantități suficiente de petrol pentru a enerva piața și consumatorii.

Strategia este concepută pentru a crea condițiile care să îi permită Arabiei Saudite să se concentreze asupra vastului plan de transformare economică a țării, așa cum îl gândește MbS – ”Vision 2030” – în care Riadul a cheltuit deja sute de miliarde de dolari, în speranța că va deschide regatul ultra-conservator către noi afaceri și către turism, pe fondul concurenței regionale în creștere.

Germenii schimbării de macaz

Schimbarea strategică a început în 2019, după atacurile devastatoare asupra instalațiilor petroliere ale companiei-fanion a țării Saudi Aramco. A fost momentul în care Riadul a început să pună sub semnul întrebării angajamentele de securitate ale SUA față de regiune.

Noua strategie și-a câștigat în avânt după atacurile israeliene asupra țintelor iraniene din Siria, opinează analiștii specializați în Orientul Mijlociu.

Regatul saudit speră astfel să evite să fie prins la răscruce de interese, într-un așa-numit ”foc încrucișat”, mai spun aceștia.

”Arabia Saudită trece de la o politică de dezangajare la un angajament sporit, pentru a-i permite să se concentreze pe avansarea în teren a planului Vision 2030”, a declarat analistul saudit Abdulaziz Sager.

Riadul a intrat astfel într-o frenezie diplomatică, restabilindu-și relațiile cu Iranul și acceptând o apropiere de Siria, în încercarea de a reconstrui alianțele regionale, în loc să se sprijine în întregime pe parteneriatul cu Statele Unite, aliatul său tradițional între marile forțe globale.

Astfel, Arabia Saudită intenționează să-l invite pe președintele sirian Bashar al-Assad la un summit al Ligii Arabe pe care Riadul îl va găzdui în luna mai, potrivit unor surse familiarizate cu planurile saudiților, o mișcare care ar pune capăt, în mod oficial, izolării Siriei în plan regional.

Regatul a anunțat, de asemenea, decizia de a se alătura Organizației pentru Cooperare de la Shanghai, condusă de China, semn că are de gând să cultive o relație pe termen lung cu Beijing-ul, în detrimentul Statelor Unite.

În plan public, un oficial saudit a transmis că Statele Unite și China sunt, deopotrivă, parteneri foarte importanți pentru Riad:

”Cu siguranță, sperăm să nu facem parte din vreo competiție sau vreo dispută între cele două superputeri. Noi nu suntem o superputere, dar ceea ce știm este că suntem un jucător important în regiune și în economia globală”, a declarat oficialul, care a preferat să rămână anonim.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate de la Casa Albă, John Kirby, a declarat luni că Riadul rămâne un partener strategic pentru Washington, chiar dacă cele două părți nu s-au putut pune de acord asupra tuturor dosarelor. Washington-ul și Riadul conlucrează la abordarea provocărilor comune de securitate, a adăugat el.

Creșterea asertivității Riadului se vede și în deciziile cu privire la politicile petroliere

Duminică, Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol condusă de Arabia Saudită și aliații acestora, inclusiv Rusia (OPEC+), au anunțat noi reduceri voluntare de producție de aproximativ 1,16 milioane de barili pe zi (bpd), atrăgând dezaprobarea SUA.

Gulf Research Center, un think-tank cu sediul în Arabia Saudită, consideră că decizia OPEC+ vrea să arate că marii producători de petrol vor și pot să se elibereze de presiunea exercitată blocul occidental și să urmeze o politică independentă, care le pune pe primul loc interesele lor naționale.

”Pe piața petrolului, acum este momentul «Saudi First». Producătorii nu doar câștigă mai mult, ci se bucură de mult mai multe pârghii geopolitice atunci când pe piețe nu băltește petrolul”, a spus Jim Krane, cercetător la Institutul Baker al Universității Rice din Houston, Texas.

La granița cu Iranul, saudiții repară gardurile

Un act diplomatic de o importanță istorică – intermediat de China – a fost acordul dintre Riad și Teheran pentru ca cele două capitale să își reînvie relațiile diplomatice, după ani de rivalități acerbe care au alimentat conflictele din Orientul Mijlociu.

Elisabeth Kendall, expertă în Orientul Mijlociu la Colegiul Girton din Cambridge, crede că această schimbare bruscă ar fi putut fi stimulată de escaladarea confruntării dintre Israel și Iran.

”Arabia Saudită speră probabil că, prin dezghețarea relațiilor cu Iranul, va evita să fie prins într-un alt conflict regional, eliminând astfel riscul unui nou atac iranian direct asupra infrastructurii sale, cum au fost cele asupra infrastructurii Aramco din 2019”, a spus ea, evocând acel incident major în legătură cu care Iranul și-a negat orice responsabilitate.

Chiar duminică, forțele israeliene au efectuat lovituri aeriene asupra avanposturilor iraniene din Siria, potrivit unui anunț al ministerului sirian al Apărării. Surse de informații occidentale au confirmat că au fost lovite o serie de baze aeriene din centrul Siriei, unde se află cantonat personal militar iranian.

Incidentul este doar cel mai recent dintr-o serie de atacuri asupra instalațiilor militare iraniene de pe teritoriul Siriei, aliat apropiat al Teheranului. A fost un nou moment în care s-a întrezărit limpede spectrul unei confruntări regionale mai ample, care i-ar pune pe aliații SUA din Golf în prima linie a confruntărilor, în cazul în care operațiunile militare ar escalada.

Mai multe atacuri aeriene anterioare asupra siturilor petroliere saudite și asupra unui depozit de combustibili din Emiratele Arabe Unite, întreprinse de rebelii yemeniți Houthi, susținuți de Iran, au scos la iveală incertitudinea din jurul mizelor de securitate ale SUA în ceea ce îi privește pe aliații săi arabi, determinând Riadul să pretindă necesitatea diversificării parteneriatelor sale de securitate, pentru detensionarea relației cu Teheranul.

”Saudiții nu vor să fie prinși la mijloc într-un război cald între Iran și Statele Unite. Nu au încredere că Washington-ul îi va proteja, în atare situație”, a explicat Abdulaziz Sager.

Legăturile tot mai strânse ale Riadului cu Beijing-ul au crescut gradul de nervozitate al cercurilor de securitate de la Washington, care susțin că încercările chineze de a exercita influență în întreaga lume nu vor schimba politica SUA față de Orientul Mijlociu.

Shadi Hamid de la Brookings Institution din Washington a declarat că punctul de vedere al Arabiei Saudite conform căreia Statele Unite par din ce în ce mai desprinse de regiunea Orientului Mijlociu nu este complet lipsit de temei:

”Prințul moștenitor a decis să-și securizeze pariurile strategice, atât sub forma admiterii unei realități obiective, cât și ca o modalitate de a provoca SUA să acorde mai multă atenție preocupărilor sale de securitate. Americanii s-au enervat, dar într-atât cât să riposteze în vreun fel, ceea ce, la rândul său, a încurajat Arabia Saudită să continue să-și aprofundeze relația cu principalii adversari ai Americii”, a spus Hamid.

scroll to top