Închide

ANALIZĂ Europa de Sud-Est | România nu va reuși să-şi redreseze total nivelul PIB-ului în 2021

Avatar
problem, analysis, mark

Fotografie de geralt pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

În contextul pandemiei de coronavirus, țările din Europa de Sud-Est prezintă mai multe avantaje în faţa crizei economice viitoare, arată o analiză a platformei de afaceri SeeNews citată de B1 TV, care atrage atenția că România este printre acele state care nu vor fi capabile să-şi redreseze total nivelul PIB-ului în 2021.

”Având în vedere mediul imprevizibil şi în continuă schimbare, analiza este, în prezent, o radiografie a situaţiei şi oferă o prognoză bazată pe măsurile de recuperare luate până acum în cele 11 ţări. Datele arată că ţările din regiunea Europei de Sud-Est (ESE) prezintă mai multe avantaje în faţa crizei economice viitoare. În primul rând, majoritatea ţărilor aveau un nivel scăzut al datoriei publice în momentul anunţării stării de urgenţă. Acest lucru a dat guvernelor locale posibilitatea de a pune în aplicare măsuri economice cuprinzătoare pentru a sprijini întreprinderile şi persoanele fizice, fără a pune prea multă presiune asupra datoriilor suverane”, arată analiza.

Analiza a urmărit să afle care este impactul crizei Covid-19 asupra sistemelor de sănătate şi economiilor din cele 11 ţări din sud-estul Europei şi care sunt perspectivele de revenire ale acestora.

Din perspectiva asistenţei medicale, majoritatea ţărilor din ESE au acţionat decisiv şi rapid la debutul pandemiei, impunând măsuri stricte de stopare a evoluţiei. Ratele de infecţie în toată regiunea erau cu mult sub nivelurile globale în momentul în care ţările de pe glob au început să îşi redeschidă economiile.

”Rămâne de văzut dacă aceste câştiguri iniţiale vor deveni irelevante, date fiind noile creşteri ale cazurilor din mai multe ţări din ESE”, spun analiştii, care afirmă că deşi având atuurile sale, la începutul crizei, regiunea era predispusă şi la anumite riscuri.

În ceea ce privește situația României, piaţa forţei de muncă este una dintre cele mai bine poziţionate în toată regiunea Europei de Sud-Est, datorită ratei extrem de scăzute a şomajului înainte de debutul pandemiei Covid-19, se arată în analiză.

Pe de altă parte, România este printre acele ţări care nu vor fi capabile să-şi redreseze total nivelul PIB-ului în 2021.

Albania are cea mai performantă economie dintre cele 11 analizate în raport în ceea ce priveşte oportunităţile de atenuare a impactului crizei economice indusă de pandemie. Dezavantajul este pachetul de măsuri anunţat de guvern pentru criză, care reprezentă doar 2,8% din PIB – una dintre cele mai mici rate din întreaga regiune a ESE.

Analiza arată că, potrivit prognozelor, în prezent doar 7 din cele 11 ţări din Europa de Sud-Est vor putea readuce anul viitor nivelurile PIB-ului la cele din 2019.

scroll to top