Închide

Angajații BCE vor salarii mai mari și amenință cu greva

Avatar
euro tower, skyscraper, downtown

Fotografie de Hans pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Sindicatul angajaților Băncii Centrale Europene (BCE) ia în calcul declanșarea unor acțiuni de protest și nu exclude o grevă pe termen lung pentru a obține o creștere salarială.

Conducerea băncii centrale propune o creștere de 4,07% în ianuarie, considerabil mai mică decât rata inflației din zona euro care, în noiembrie, a înregistrat o rată de 10,6%. Angajații instituției au obținut deja o creștere de 1,5% în acest an, transmite DcNews.

“Banca Centrală Europeană are o problemă pentru că nu și-a făcut treaba în privința inflației. În loc să o ținem sub control la nivelul a 2%, am ajuns la o rată care depășește 10%”, a comentat  Carlos Bowles, vicepreședinte al sindicatului IPSO.

“În același timp, instituția nu vrea să aibă nimic de-a face cu indexarea salariilor, nici pentru angajații săi, nici pentru angajații din zona euro în general, și nu vrea să negocieze nimic pornind de la propunerea de creștere pe care a făcut-o și pe care o considerăm insuficientă”, a deplâns el, subliniind că, în doi ani – 2021 și 2022 -, “angajații au pierdut 6% din puterea de cumpărare în doi ani”.

“BCE procedează la o revizuire anuală periodică a salariilor care respectă o metodologie predefinită”, a precizat BCE într-un comunicat remis agenției France Press.

“Este o metodologie care reflectă dinamica salariilor din instituțiile de referință, inclusiv din cele 19 bănci centrale naționale din zona euro, Comisia Europeană” și din alte instituții europene, a adăugat BCE, precizând că această “revizuire” se aplică “întregului personal”.

Prin vocea lui Carlos Bowles, sindicatul arată că măsura de “compensația pe care o cerem ar putea lua o formă monetară, dar și una nemonetară, prin zile libere suplimentare, de exemplu”. Dar, a avertizat el, “nu este exclusă nici o grevă pe termen lung, dar după alte forme de protest care fi organizate”.

Personalul BCE a intrat deja în grevă în 2009 pentru a protesta împotriva unei reforme a sistemului de pensii.

scroll to top