Închide

ANRE: Engie România, E.ON Energie România și OMV Petrom, furnizori de gaze de ultimă instanţă

Avatar
natural gas, burner, gas

Fotografie de adam_gorka pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Comitetul de Reglementare al Autorităţii de Reglementare în domeniul Energiei a aprobat marţi deciziile de desemnare a societăţilor Engie România, E.ON Energie România şi OMV Petrom S.A în calitate de furnizori de ultimă instanţă de gaze naturale, acestea având obligaţia de a prelua clienţii care nu au asigurată furnizarea gazelor naturale, conform unui comunicat al ANRE.

Astfel, lista furnizorilor de ultimă instanţă de gaze naturale desemnaţi de ANRE este următoarea:

  • Electrica Furnizare,
  • Premier Energy,
  • Tinmar Energy,
  • Engie România,
  • E.ON Energie România,
  • OMV Petrom S.A şi
  • CEZ Vânzare S.A (până în data de 2 ianuarie 2022).

“Unul dintre obiectivele majore ale autorităţii de reglementare este asigurarea continuităţii în furnizarea cu gaze naturale la clienţii finali. În acest sens, ANRE a adus modificări şi completări Regulamentului privind furnizarea de ultimă instanţă a gazelor naturale (Regulament), aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 173/2020, cu scopul creşterii numărului de furnizori de ultimă instanţă (FUI) desemnaţi, care să aibă şi o cotă de piaţă semnificativă, întrucât furnizarea gazelor naturale în regim de ultimă instanţă implică o capabilitate operaţională şi financiară imediată care să le permită preluarea, în situaţii excepţionale, a portofoliilor de clienţi ale unor furnizori care din diverse motive nu îşi mai pot continua activitatea. Modificările au fost aprobate prin Ordinul ANRE nr. 125/2021, publicat în Monitorul Oficial al României nr. 1165/08.12.2021”, se menţionează în comunicat.

Astfel, ANRE a demarat în data de 8 decembrie 2021 un proces de selecţie pentru desemnarea unor furnizori de ultimă instanţă de gaze naturale, în vederea îndeplinirii condiţiilor prevăzute în Regulament, respectiv “un număr de cel puţin 5 FUI, a căror cotă cumulată de piaţă, calculată prin ponderarea egală a numărului de clienţi finali şi a cantităţii de energie vândute acestora în ultimele 12 luni pentru care ANRE dispune de date în urma activităţii de monitorizare a pieţei gazelor naturale, să fie de minimum 70%”.

Procesul a fost organizat în perioada 8 – 14 decembrie 2021, iar în şedinţa de marţi a Comitetului de reglementare au fost aprobate deciziile de desemnare a societăţilor Engie România S.A., E.ON Energie România S.A şi OMV Petrom S.A în calitate de furnizori de ultimă instanţă de gaze naturale.

scroll to top