Închide

ANRE: Transgaz și-ar putea crește tarifele pentru a acoperi investiția în BRUA

Avatar
Transgaz Medias

Sediul Transgaz Mediaș. Foto: www.transgaz.ro.

Timp de citire: 2 minute

Transgaz va finaliza anul acesta segmentul românesc al gazoductului BRUA însă compania nu va avea ce gaze să transporte, iar asta va însemna că investiţia va trebui recunoscută de către Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei în tariful de transport, a indicat Maria Mânecuţă, director pentru tarife de reţea energie electrică şi gaze naturale în cadrul ANRE, în cadrul unei conferinţe, scrie Bursa.

“Anul acesta segmentul românesc al BRUA va fi finalizat. Mă gândesc însă ce vom transporta prin această conductă de gaze pentru că în paralel se dezvoltă o conductă de gaze către partea vestică pe traseul Rusia-Turcia-Bulgaria-Serbia-Slovenia-Italia şi ca atare începând de anul viitor în tarifele de transport vom vedea că Transgazul va trebui să îşi recupereze partea de bani pe care a investit-o, iar asta va însemna o creştere a tarifelor în contextul în care nu vom avea trafic de gaze. Sper să se găsească şi un trafic de gaze astfel încât taxa acestei investiţii să nu fie suportată doar de consumatorii români”, a spus Maria Mânecuţă.

Transgaz va trebui practic să organizeze o licitaţie de capacitate pentru segmentul românesc al BRUA, ceea ce va arăta interesul companiilor de a folosi gazoductul. Lipsa transportului de gaze pe noua conductă va însemna că investiţia va fi suportată iniţial într-o proporţie mai mare în tarif.

Toate investiţiile din sectorul energetic se suportă în tarif, spune Mânecuţă, însă aceasta adaugă că costul segmentului românesc al gazoductului nu va fi suportat imediat, ci va fi întins pe o perioadă de 40 de ani.

“Este o conductă de interes comun, este un angajament ferm al statului român pentru a dezvolta această conductă. Ori toate investiţiile se suportă în tarif. Asta este… Costurile pe care le transferăm în tarife pentru această conductă de 480 de milioane de euro (un sfert acoperită de finanţare de la Comisia Europeană) se va împărţi pe 40 de ani, nu înseamnă că vom plăti de mâine cele 480 de milioane. Sigur că la un moment dat conducta va transporta (gaze)”, a mai afirmat Maria Mânecuţă, la o conferinţă organizată de Focus Energetic.

scroll to top