Anticorpii programați pot fi următorul tratament major pentru COVID-19 


Autor:    -  
medic, hospital, laboratory
Fotografie de DarkoStojanovic pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Pe măsură ce lumea așteaptă un vaccin pentru COVID-19, următorul mare avans în combaterea pandemiei ar putea veni dintr-o clasă de terapii biotehnologice utilizate pe scară largă împotriva cancerului și a altor tulburări – anticorpi conceputi special pentru a ataca acest nou virus, scrie Reuters.

Dezvoltarea anticorpilor monoclonali pentru țintirea virusului a fost susținută de oameni de știință de renume. Anthony Fauci, principalul expert în bolile infecțioase din S.U.A., le-a numit „un pariu aproape sigur” împotriva COVID-19.

Când un virus trece peste sistemul de apărare inițial al corpului, un răspuns mai specific debutează și începe să producă celule care vizează invadatorul. Acesta include anticorpi care recunosc și blochează un virus, prevenind răspândirea infecției. Anticorpii monoclonali – crescuți în cuve cu bioreactor – sunt copii ale acestor proteine naturale.

Oamenii de știință încă încearcă să înțeleagă rolul exact al anticorpilor neutralizatori în recuperarea de la COVID-19, dar producătorii de medicamente sunt siguri că anticorpii potriviți, sau o combinație a acestora, pot modifica cursul bolii.

“Anticorpii pot bloca infecția. Acesta este un fapt ”, a declarat Christos Kyratsous de la Regeneron Pharmaceuticals,

Regeneron testează un cocktail cu doi anticorpi, produs care limitează capacitatea virusului de a scăpa, mai bine decât un singur anticorp, iar datele privind eficacitatea acestuia sunt așteptate până la sfârșitul verii sau la începutul toamnei.

„Protecția va scădea în timp. Cum vom face dozarea este ceva ce nu știm încă”, a spus Kyratsous.

Guvernul Statelor Unite a alocat în iunie către Regeneron un contract de furnizare de 450 de milioane de dolari. Compania a spus că poate începe imediat producția în locația sa din S.U.A., dacă autoritățile de reglementare aprobă tratamentul.

Tot guvernul S.U.A. a aprobat inițiativa companiilor Eli Lilly and Co, AstraZeneca, Amgen și GlaxoSmithKline de a-și pune în comun resursele de fabricație pentru a extinde aprovizionarea, dacă vreunul dintre aceste medicamente se dovedește a avea succes.

Chiar și cu această cooperare neobișnuită între rivali, fabricarea acestor medicamente este complexă, iar capacitatea este limitată. Există, de asemenea, o dezbatere legată de faptul că un singur anticorp nu ar fi suficient de puternic pentru a opri COVID-19.

AstraZeneca a spus că intenționează să înceapă studii umane cu combinația sa de doi anticorpi în câteva săptămâni. Lilly, care a început în iunie testarea umană a doi anticorpi în studii separate, se concentrează pe o abordare cu un singur medicament.

„Dacă va fi nevoie de o doză mai mare sau de mai mulți anticorpi, mai puține persoane pot fi tratate”, a declarat Dan Skovronsky, directorul științific Lilly.

Spre deosebire de vaccinuri, care activează propriul sistem imunitar al organismului, impactul anticorpilor infuzați dispare gradual. Totuși, producătorii de medicamente spun că anticorpii monoclonali ar putea preveni temporar infecția la persoanele cu risc, cum ar fi lucrătorii medicali și persoanele în vârstă. Aceștia ar putea fi, de asemenea, utilizate ca punte terapeutică până când vaccinurile devin disponibile pe scară largă.

„Într-un cadru profilactic, credem că putem atinge o acoperire de până la șase luni”, a spus Phil Pang, directorul medical al Vir Biotechnology, care își propune să înceapă testarea unui anticorp la pacienții nepitalizați luna viitoare, împreună cu partenerul GSK.

“Avantajul unui anticorp este acela că aduce practic imunitate instantanee”, a spus Mark Brunswick, vicepreședinte senior la Sorrento Therapeutics, care va începe luna viitoare studiile umane pe un singur anticorp.

Riscurile de siguranță pentru anticorpii monoclonali sunt considerate scăzute, dar costurile lor pot fi destul de mari. Aceste tipuri de medicamente pentru cancer pot costa peste 100.000 de dolari pe an. De asemenea, există îngrijorarea că coronavirusul ar putea deveni rezistent la anticorpi specifici. Cercetătorii lucrează deja pe compuși de a doua generație cu alte ținte decât vârfurile de coroană pe care virusul le folosește pentru a invada celulele.

„Încercăm să dezvoltăm ceva care să fie complementar”, a declarat șeful Amgen, David Reese. Amgen lucrează cu Adaptive Biotechnologies Corp.

Cercetătorii au spus, într-o lucrare recentă publicată în revista Nature, că au descoperit mai mulți anticorpi noi, foarte puternici, direcționați către o zonă în care virusul se atașează de celulele umane și către o regiune a vârfului coroanei care nu a atras atenția.

“Pentru a evita dezvoltarea rezistenței, este necesară țintirea unor zone diferite”, a declarat autorul studiului, profesorul universitar David Ho, pentru Reuters.

Există, de asemenea, întrebări legate de momentul în care ar putea fi cel mai bine să folosești aceste noi arme.

„Administrarea unui anticorp mai târziu după infecție ar putea să nu fie atât de utilă, a spus Florian Krammer, profesor de microbiologie la Icahn School of Medicine din New York. „Administrat mai devreme, probabil că funcționează bine.”


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!