Închide

#InvestimÎnRomânia: Cristian Crișan, dm drogerie markt: Vedem 250 magazine pe harta României

Avatar
Dm Magazin

Foto: wall-street.ro

Timp de citire: 3 minute

După un an cu numeroase necunoscute și o creștere mult sub anii precedenți, pentru dm drogerie markt 2021 va fi anul revenirii pe plus. Rețeta succesului? Aplicarea lecțiilor învățate în pandemie. Cristian Crișan, Administratorul retailerului german în România, vorbește despre un ritm mai agresiv de dezvoltare, orientarea către online, dar și recucerirea clienților pierduți prin creșterea atractivității magazinelor. 

Sub hashtag-ul #InvestimînRomânia, redacția afaceri.news continuă seria de materiale care prezintă idei de afaceri, antreprenori curajoși și extinderi de afaceri din toate ramurile economice și în toate regiunile țării.

Pentru dm, anul 2020 a fost un an complicat, în care principala barieră a fost necunoscutul, după cum declară Cristian Crișan.

“Din punctul de vedere al expansiunii am avut mai puține proiecte decât ne-am propus. În anul financiar 2019/2020 am bifat doar opt magazine noi, în contextul în care pe listă aveam 10-12 unități, iar strict în 2020 am deschis cinci unități. Ritmul mai lent al expansiunii se datorează atât crizei sanitare, cât și întârzierilor dezvoltatorilor care au trecut și ei prin aceeași criză și incertitudine. Din perspectivă financiară, a fost un an dificil pentru că, deși magazinele au fost deschise, numărul de clienți a scăzut semnificativ în lunile de lockdown și vânzările s-au redus odată cu ele, asta în contextul în care cheltuielile au fost pe un trend ascendent. Am finalizat anul financiar 2019/2020 cu un avans de aproximativ 6%, însă am încheiat pe plus pentru că am avut șase luni (octombrie – martie n.r.) când ritmul de creștere a fost de 20%”, declară Cristian Crișan pentru Revista Progresiv.

Referitor la frecvența cumpărăturilor, managerul român a declarat:

“Dacă ne raportăm la perioada de lockdown, frecvența a scăzut drastic, apoi trendul a fost ușor ascendent, însă nu s-a ridicat la nivelul de dinainte de pandemie. Ceea ce ne-a ajutat a fost faptul că valoarea coșului de cumpărături s-a majorat. Și acesta e un trend care se menține. Dacă vorbim despre anul acesta, avem în medie cu 10% mai puțini clienți, însă în valoare, vânzările sunt la același nivel. Aceiași clienți care făceau cumpărături cu o frecvență bilunară sau chiar mai des, vin lunar, dar cumpără mai mult, astfel încât să reducă numărul de deplasări”.

Lipsa unei rețele naționale atât de extinse astfel încât oamenii să ajungă foarte ușor la magazinele dm a fost un handicap ân 2020. Cumpărătorii au ales magazinele alimentare care acoperă într-o proporție mai mică și segmentul de drogherie. La polul opus, s-a observat că oamenii își doresc un răsfăț pentru a compensa celelalte lipsuri. Au cumpărat brandurile cu care erau obișnuiți, însă, suplimentar, au dezvoltat alte ritualuri de îngrijire, ceea ce s-a tradus în vânzarea mai multor produse complementare de îngrijire.

“Consumatorii au extins tipologia de produse pe care le folosesc pentru aceeași zonă a corpului. În plus, vânzările online s-au dezvoltat considerabil în perioada pandemiei și probabil că un segment de shopperi va opta în continuare pentru cumpărături online, însă sunt și multe persoane care vor să testeze produsul, să vadă cum miroase”, spune Crișan.

Retailerul va deschide și magazinul online, la care se lucrează intens pentru a da drumul comenzilor online cât mai repede deoarece este un dezavantaj că nu există încă acest segment de vânzare.

Ca schimbări fundamentale, în categoriile de non-food dm a extins sortimentația la dezinfectanți atât cât a fost posibil.

“Am anticipat schimbările pe partea de îngrijire personală și am dezvoltat gama de produse profesionale, iar pe partea de food, pentru că oamenii au mâncat mai sănătos și au ales să consume și alte tipuri de produse, am extins sortimentația de bio. Iar strategia a dat roade. Pe cosmetică profesională am înregistrat creșteri de 60%, iar segmentele de farma, produsele alimentare bio și detergenții au raportat un avans peste media națională. Nevoia de a te simți sănătos și bine la domiciliu s-a văzut în lista de cumpărături. De exemplu, în lockdown, vânzările în categoria de make-up au scăzut cu 50%, apoi din iulie au început să-și revină, însă nu suntem încă la același nivel ca anul anterior. Trebuie însă să recunosc că în primele două luni am fost șocați de evoluția vânzărilor pentru că noi din segmentul de frumusețe susținem practic businessul”. a declarat administratorul drogerie markt România.

Așteptările pentru anul acesta nu sunt deloc spectaculoase, în viziunea managerului român.

“Cred că va fi un an foarte dificil pentru că nu știm cum va evolua consumul, iar pentru anul acesta vor lipsi ajutoarele de la stat pentru firmele mici, deci vor fi mai puțini bani în piață”, a conchis Crișan.

***

Proiectul #InvestimînRomânia se dorește unul de natură să încurajeze investițiile în România, menținerea capitalului în țară, păstrarea locurilor de muncă la noi acasă și dezvoltarea regională de durată.

Dacă proiectul vostru se încadrează obiectivelor enunțate mai sus, suntem deschiși să popularizăm orice companie mare sau mică, IMM sau antreprenor din orice domeniu economic. Trimiteți datele sumare despre proiect pe adresa info@afaceri.news și vă vom contacta cu celeritate.

Avem încredere în România, #InvestimÎnRomânia!

scroll to top