Închide

Apa menajeră din București nu diferă de cea din marile capitale. Nu la calitate, ci la concentrație de droguri

Avatar
tap, black, faucet

Fotografie de kaboompics pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Directoarea Agenției Naționale Antidrog, Ramona Dabija, a declarat luni, la Antena 3, că un studiu chimic realizat asupra apei reziduale din București a indicat prezența unor droguri precum cocaină, ketamină și ecstasy.

Asemenea teste se realizează în peste 100 de orașe europene, scopul fiind acela de a detecta obiceiurile de consum ale populației. Specialiștii adună probe din una sau mai multe surse de ape reziduale, de canalizare, pe care le analizează pentru a estima consumul de droguri dintr-o comunitate.

„Anul trecut, Agenția Națională Antidrog a implementat pentru prima dată studiul privind analiza drogurilor în ape uzate la nivelul municipiului București, aceasta reprezentând componenta României la studiul european care se aplică în peste 100 de orașe europene. Studiul constă în prelevarea de probe de apă uzată, mulțumesc Apa Nova pentru sprijinul acordat. Timp de o săptămână, în fiecare dimineață, la aceeași oră, s-au recoltat aceste probe și au fost analizate, cu sprijinul specialiștilor de la Universitatea din Anvers, în vederea depistării de metaboliți de droguri. Această metodă permite estimarea cantităților de droguri consumate de populația deservită de respectiva stație de epurare”,

a declarat șefa Antidrog.

„În vederea eliminării eventualelor interferențe dintre drogurile consumate ilicit și cele utilizate licit, de exemplu în tratamentul bolnavilor din spitale sau producția de medicamente, rezultatele au fost ajustate printr-un factor de corecție stabilit de experții europeni, în baza informațiilor transmise de către specialiști antidrog. Ca rezultate principale ale acestui studiu, a reieșit faptul că, pe timpul weekendului, au fost indicate rezultate pentru cocaină și ecstasy, cantitățile identificate în apa uzată au fost mult mai mari față de timpul săptămânii, ceea ce ne indică un consum recreațional. În schimb, pentru ketamină, mediile cantităților de reziduuri identificate în timpul săptămânii au relevat un consum regulat”,

a adăugat Ramona Dabija.

Directoarea Agenției Naționale Antidrog a precizat că pe 20 martie o să apară un nou studiu european „și o să vedem cum o să stăm în această statistică”, dar momentan consumul de cocaină, ecstasy ketamină „se află în media europeană”.

Potrivit Observator, specialiştii au luat probe de la staţia de epurare Glina.

scroll to top