Închide

Inflația anuală din Turcia a urcat la 67% în februarie. Ce au anticipat analiștii?

Avatar
flag, banner, nation

Fotografie de David_Peterson pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Inflația anuală a prețurilor de consum din Turcia a urcat la 67,07% în februarie, a anunțat luni Institutul turc de statistică, situându-se peste așteptări, potrivit CNBC.

Analiștii intervievați de Reuters anticipaseră că inflația anuală va urca luna trecută la 65,7%.

Sectorul combinat al hotelurilor, cafenelelor și restaurantelor a înregistrat cea mai mare creștere a inflației anuale a prețurilor, de 94,78%, urmat de educație, cu 91,84%, în timp ce rata pentru sănătate s-a situat la 81,25% și transporturi la 77,98%, potrivit institutului de statistică.

Prețurile de consum la alimente și băuturi nealcoolice au urcat cu 71,12% în februarie față de anul precedent și au înregistrat o creștere lunară surprinzător de mare, de 8,25%.

Rata lunară de variație a inflației la nivelul țării din ianuarie până în februarie a fost de 4,53%.

Cifrele puternice alimentează temerile că Banca Centrală a Turciei, care a indicat luna trecută că ciclul dureros de opt luni de majorare a ratelor s-a încheiat, ar putea fi nevoită să revină la înăsprire.

“Creșterea peste așteptări a inflației din Turcia, la 67,1% an/an în februarie, sporește îngrijorările noastre, având în vedere că vine pe fondul unei creșteri mari a inflației în ianuarie și a creșterii puternice a cheltuielilor gospodăriilor în trimestrul al patrulea”, a scris luni într-o notă de cercetare Liam Peach, economist senior pentru piețele emergente la Capital Economics, cu sediul la Londra. “Presiunile asupra prețurilor de bază continuă să fie foarte ridicate și, dacă acest lucru continuă, posibilitatea repornirii ciclului de înăsprire al băncii centrale nu va face decât să crească în lunile următoare”, a spus el.

Unii analiști au prezis o eventuală scădere a inflației până la aproximativ 35% până la sfârșitul acestui an. Potrivit Capital Economics, cele mai recente cifre “evidențiază faptul că presiunile inflaționiste din economie rămân foarte puternice și sugerează că procesul de dezinflație a suferit un recul la începutul acestui an”.

Ministrul turc de finanțe, Mehmet Simsek, a declarat, citat de Reuters, că inflația din țară va rămâne ridicată în prima jumătate a anului “din cauza efectelor de bază și a impactului întârziat al majorărilor de rate”, dar că tiparul va scădea în următoarele 12 luni.

Inflația ridicată și persistentă a fost alimentată de moneda turcă, lira, care s-a slăbit dramatic, care se află la un minim record față de dolar. Lira se tranzacționa luni, în jurul prânzului, ora locală, la 31,43 pentru un dolar. Moneda turcească a pierdut 40% din valoarea sa față de dolar în ultimul an și 82,6% în ultimii cinci ani.

“În mod evident, un set dezamăgitor de amprente privind inflația în această dimineață”, a scris într-o notă Timothy Ash, strateg pe piețele emergente la BlueBay Asset Management.

Banca centrală turcă, a spus el, “a încercat să lichideze conturile de depozit protejate legate de valută și nevoia de a reconstrui rezervele valutare”.

El a adăugat că această evoluție “a continuat să exercite o presiune descendentă asupra lirei”, creând o transmitere a inflației.

Analiștii notează că factorii de decizie politică din Turcia au dorit să evite o nouă majorare a ratelor, în special înaintea alegerilor locale din 31 martie. Dar creșterea neîncetată a inflației i-ar putea forța să majoreze din nou dobânzile după vot. Rata dobânzii cheie a Turciei se situează în prezent la 45%, în urma unei creșteri cumulate de 3.650 de puncte de bază din mai 2023.

“Să sperăm că efectele favorabile ale perioadei de bază ar trebui să înceapă să creeze un ciclu mai virtuos de la jumătatea anului. Cu toate acestea, CBRT ar putea totuși să fie nevoită să majoreze în continuare ratele de politică monetară după alegerile locale”, a scris Ash.

scroll to top