Închide

Aplicația Telegram, suspendată în Brazilia, în urma unei decizii a Curții Supreme

Avatar
app covid-19

Fotografie de LoboStudioHamburg pe Pixabay

Timp de citire: < 1 minut

Judecătorul Alexandre de Moraes de la Curtea Supremă braziliană a ordonat, vineri, suspendarea aplicaţiei de mesagerie Telegram, spunând că a refuzat în mod repetat să adere la ordinele judiciare sau să respecte legile ţării, potrivit unei copii a hotărârii consultate de Reuters și citate de News.ro.

Decizia lui Moraes, care ar putea stârni dezbaterea despre libertatea de exprimare în Brazilia, polarizată politic, reprezintă cel mai recent capitol din lupta justiţiei cu preşedintele de extremă dreapta Jair Bolsonaro şi aliaţii săi.

Preşedintele şi susţinătorii săi au ajuns să se bazeze din ce în ce mai mult pe Telegram ca formă de comunicare în masă.

Moraes a condus o serie de anchete ale Curţii Supreme asupra preşedintelui şi a susţinătorilor săi pentru diseminarea de ştiri false. Potrivit hotărârii lui Moraes, Telegram a eşuat în mod repetat să blocheze conturile ofensatoare şi a ignorat deciziile instanţei.

El i-a dat lui Wilson Diniz Wellisch, şeful autorităţii de reglementare a telecomunicaţiilor Anatel, 24 de ore pentru a implementa suspendarea, care va dura până când Telegram va respecta ordinele judecătoreşti restante, plăteşte o serie de amenzi şi prezintă un reprezentant al ţării în faţa instanţei.

Moraes a ordonat, de asemenea, giganților Apple şi Google să ajute la blocarea utilizatorilor de pe platformele lor să nu poată folosi Telegram în Brazilia.

Telegram, care s-a dovedit popular în rândul grupurilor de extremă dreapta din întreaga lume, nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii. Poliţia Federală a refuzat să comenteze.

scroll to top