Închide

România acordă CNP temporar și condiţii de protecţie temporară pentru refugiații ucraineni

Avatar
flag, banner, nation

Fotografie de David_Peterson pe Pixabay

Timp de citire: < 1 minut

Guvernul a adoptat, vineri, o hotărâre de guvern privind stabilirea unor condiţii de asigurare a protecţiei temporare precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul străinilor. Documentul stabileşte condiţiile în care se acordă protecţie temporară persoanelor care fug din calea războiului din Ucraina, anunță News.ro

”Actul normativ stabileşte condiţiile în care este asigurată protecţia temporară tuturor persoanelor care au fost nevoite să părăsească Ucraina din cauza conflictului armat izbucnit la 24 februarie, precum şi sursa de finanţare a cheltuielilor necesare. România transpune astfel recenta Decizie a UE nr. 382/2022 de constatare a existenţei unui aflux masiv de persoane strămutate din Ucraina şi introducerea unei protecţii temporare a acestor cetăţeni”, a transmis, vineri, Executivul de la București.

Vor beneficia de protecţie temporară pe teritoriul României străinii şi apatrizii care îşi aveau reşedinţa legală în Ucraina şi care nu se pot întoarce în condiţii sigure şi stabile în ţara de origine, atât cei care au venit în România după 24 februarie 2022, cât şi cetăţenii ucraineni aflaţi pe teritoriul României dinainte de izbucnirea conflictului armat.

Totodată, vor beneficia de protecţie şi apatrizii şi resortisanţii ţărilor terţe, altele decât Ucraina, care beneficiau de o protecţie naţională în Ucraina.

”Acestora le va fi eliberat un permis de şedere pe teritoriul României de către Inspectoratul General pentru Imigrări şi le va fi atribuit un cod numeric personal, în mod similar celui atribuit solicitanţilor de azil. Acordarea protecţiei temporare se face automat, ea nu trebuie solicitată de către persoane”, a transmis Guvernul.

Cheltuielile generate de acordarea protecţiei temporare care decurg din aplicarea dispoziţiilor prezentei hotărâri se asigură de la bugetul de stat şi din fonduri externe nerambursabile.

scroll to top