Apple Inc. riscă să fie nevoită să plătească Irlandei o factură fiscală de 13 miliarde de euro (14 miliarde de dolari), după ce un consilier al instanței supreme a Uniunii Europene a declarat că victoria obținută de producătorul iPhone într-o contestație anterioară ar trebui să fie anulată, potrivit Bloomberg.
Avocatul general Giovanni Pitruzzella de la Curtea de Justiție a UE a declarat joi, într-un aviz consultativ, că victoria obținută de Apple la o instanță inferioară a UE ar trebui reexaminată, deoarece a fost plină de greșeli juridice. În lunile următoare, instanța supremă a UE urmează să emită o hotărâre obligatorie în această dispută istorică privind ajutoarele de stat și urmează acest tip de aviz în majoritatea cazurilor.
“Având în vedere erorile de drept comise de Tribunal, care îi viciază evaluările”, contestația ar trebui “anulată în întregime”, a declarat Pitruzzella.
Șefa antitrust a UE, Margrethe Vestager – care se află în concediu temporar pentru a urmări o candidatură la președinția Băncii Europene de Investiții – a stârnit indignare de la sediul central al producătorului iPhone din Cupertino, California, până la Casa Albă, atunci când, în 2016, a ales să se concentreze asupra aranjamentelor fiscale ale companiei din Irlanda. Este de departe cel mai mare caz din campania de zece ani a lui Vestager pentru echitate fiscală, care a vizat, de asemenea, companii precum Amazon.com Inc. și constructorul auto Fiat Stellantis NV. Ea a susținut că beneficiile fiscale acordate marilor firme sunt ajutoare de stat ilegale, interzise în UE.
Apple a câștigat o primă încercare de a răsturna decizia UE în 2020, după ce judecătorii au constatat că Comisia Europeană a făcut mai multe erori. Înfrângerea a fost o lovitură zdrobitoare pentru Vestager, care a suferit mai multe pierderi în alte cazuri fiscale după ce judecătorii au criticat concluziile echipei sale potrivit cărora Irlanda și Luxemburg au oferit firmelor un avantaj fiscal nedrept.
Cu toate acestea, instanțele de judecată ale UE au confirmat cel puțin calea inedită a Comisiei de a utiliza normele privind ajutoarele de stat pentru a pune sub semnul întrebării acordurile încheiate de companii cu statele membre. Decizia UE a contribuit, de asemenea, la alimentarea unui efort la nivelul întregului bloc pentru a elimina lacunele fiscale care au permis unor companii multinaționale să plătească în mod legal mai puține taxe în Europa.
Joi, Apple a replicat la concluziile lui Pitruzzella, afirmând că instanța inferioară “a fost foarte clară în privința faptului că Apple nu a primit niciun avantaj selectiv și niciun ajutor de stat, iar noi credem că acest lucru ar trebui să fie confirmat”. Comisia a refuzat să comenteze.