Închide

Aproape 90% dintre români știu despre redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit, dar sub 50% fac asta constant

Avatar
Taxe Si Impozite 2

Foto: clujam.ro

Timp de citire: 2 minute

Aproape 9 din 10 români din mediul urban au auzit de redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit (Formularul 230), dar mai puțin de jumătate dintre ei declară că folosesc această facilitate în mod recurent (47%) – arată un studiu realizat pro bono de Daedalus Online pentru Dăruiește Viață. 25 mai este termenul în care românii pot opta pentru redirecționarea celor 3,5% din impozitul pe venit către un ONG.

Potrivit Smark.ro, printre principalele motive enumerate pentru necompletarea Formularului 230 regăsim: nu am știut ce ONG să aleg – 23%, nu știu cum se face acest lucru – 15% și nu am avut timp/nu am fost pe fază – 15%. Datele fac parte dintr-un studiu menit să înțeleagă comportamentul românilor privind donațiile și sunt relevante pentru mediul urban, pentru intervalul 18-65 de ani.

 

Același studiu arată că principalele domenii către care s-ar îndrepta oamenii pentru donații sunt: sănătatea (32%), ajutorarea copiilor orfani și/sau a bătrânilor singuri (27%), îmbunătățirea educației copiilor (14%) și protecția animalelor (12%). Dăruiește Viață este unul dintre principalele ONG-uri care activează în domeniul medical și Asociația din spatele inițiativei #NoiFacemUnSpital – construcția Spitalului de Copii de la Marie Curie.

“Oamenii încep să înțeleagă că redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit este o modalitate elegantă și, de ce nu, convenabilă de a dona către ONG-uri. Către cei care fac lucrurile să se întâmple în România, fie că vorbim despre Dăruiește Viață, fie că vorbim despre alte ONG-uri din domeniul protecției sociale, educației etc. Vedem, de altfel, că există doar un procent infim, de 3%, dintre cei care nu completează Formularul 230, care cred că e mai bine ca acești bani să meargă la bugetul de stat.”, Oana Gheorghiu, fondatoare Dăruiește Viață.

Topul trei al metodelor prin care românii ar dona către ONG-uri cuprinde: redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit (58%), transferul bancar (34%) și SMS (31%).

“De multe ori primim acest feedback – dacă ar fi la fel de simplu și la stat cum este la voi. Pe daruiesteviata.ro oamenii pot completa în doar 3 minute Formularul 230 pentru redirecționarea celor 3,5% din impozitul pe venit. Au nevoie doar de buletin. De restul ne ocupăm noi. Cu fondurile strânse Dăruiește Viață construiește și reconstruiește secții, spitale și speranțe. Cei 3,5% din impozitul tău pe venit înseamnă o șansă în plus pentru copiii cu boli grave care se vor trata în Spitalul pe care l-am construit împreună, înseamnă training pentru cadrele medicale și condiții decente de tratament.”, Carmen Uscatu, fondatoare Dăruiește Viață.

Studiul mai arată că ceea ce i-ar convinge cel mai mult pe oameni să doneze către o organizație non-guvernamentală ar fi rezultatele reale ale proiectelor sale (60%), destinația fondurilor către copii (41%) și transparența în folosirea fondurilor strânse (36%).

Studiul a fost realizat în aprilie 2022 de compania Daedalus Online, prin intermediul portalului Frappe Digital. Eșantionul este de 1100 de persoane, reprezentativ pentru mediul urban, 18-65 ani. Eroarea de eșantionare este de +/- 3%.

scroll to top