Închide

Arabia Saudită va găzdui Cupa Mondială din 2034, după ce o altă candidată s-a retras din cursă

Avatar
stadium, football, lawn

Fotografie de kxrz pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Arabia Saudită pare să fie gazda Cupei Mondiale de fotbal din 2034, după ce singura altă țară care s-a arătat interesată de organizarea competiției – Australia – a luat o decizie de ultim moment de a nu mai candida, potrivit CNBC.

“Am ajuns la concluzia de a nu face acest lucru pentru competiția din 2034”, se arată într-un comunicat al Football Australia transmis marți, cu doar câteva ore înainte de termenul limită al FIFA pentru declarațiile de interes.

Acest lucru plasează Arabia Saudită pe drumul cel bun pentru a găzdui turneul mondial de fotbal peste un deceniu – o mișcare care va fi probabil considerată extrem de controversată.

De asemenea, ar deveni doar a doua țară arabă din Golf care să găzduiască vreodată Cupa Mondială, după ce Qatar a făcut acest lucru în 2022.

Selectarea Qatarului ca gazdă a înfuriat mulți activiști pentru drepturile omului, care au acuzat statul de abuzuri asupra lucrătorilor migranți, de punerea în pericol a vieții comunității LGBT și de înăbușirea libertății de exprimare. Qatarul a ripostat insistând că toată lumea este binevenită în țară și negând rapoartele conform cărora mii de muncitori au murit la construirea stadioanelor, dar a declarat că are dreptul de a-și stabili propriile legi.

Unii fani au fost, de asemenea, frustrați de locație, deoarece Cupa Mondială a avut loc iarna din cauza temperaturilor ridicate din timpul verii din regiunea Golfului.

Între timp, Cupa Mondială FIFA 2030 va fi găzduită de Maroc, Spania și Portugalia, iar cele trei meciuri de deschidere se vor disputa în America de Sud.

Arabia Saudită este criticată pentru încălcările bine documentate ale drepturilor omului, pentru abuzurile asupra drepturilor femeilor și pentru incriminarea homosexualității. Amnesty International a raportat că în 2022 Arabia Saudită a supravegheat cel mai mare număr de execuții anuale din ultimii 30 de ani, cu 196 de persoane ucise.

Ca răspuns la o întrebare dintr-un interviu despre încălcările drepturilor omului din regat, prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman a declarat că există “legi rele” în țară care “nu-i plac”, dar că nu poate interveni în sistemul judiciar. Observatorii saudiți și activiștii pentru drepturile omului au respins această afirmație.

Investițiile de mai multe miliarde de dolari ale regatului în sport și în evenimente sportive internaționale din ultimii ani – parte a proiectului său “Vision 2030”, care vizează diversificarea economiei sale în afara petrolului – au fost descrise de grupurile pentru drepturile omului ca fiind o “spălare a sportului”. În acest sens, liderul saudit a declarat că nu-i pasă și că este fericit să continue “sportul de spălare” dacă acest lucru crește PIB-ul țării sale.

Între începutul anului 2021 și iunie 2023, regatul a cheltuit 6,1 miliarde de dolari pe investiții în sport, potrivit unei analize realizate de The Guardian.

Arabia Saudită a făcut în ultimii ani o serie de achiziții sportive de profil înalt, inclusiv recrutarea legendelor fotbalului Cristiano Ronaldo și Karim Benzema la echipele sale locale cu contracte în valoare de sute de milioane de dolari.

Printre alte transferuri recente de nume mari se numără N’Golo Kante și Kalidou Koulibaly de la Chelsea, Moussa Dembele de la Lyon și Riyad Mahrez de la Manchester City.

Investițiile uriașe au depășit sfera fotbalului și includ boxul, golful, cursele auto și multe altele. În luna iunie, vestea unei fuziuni surprinzătoare între turneul de golf LIV Golf din Arabia Saudită, aflat la început de drum, și turneul american PGA Tour a provocat o undă de șoc în lumea sportului și a provocat furia multor comentatori, atleți, fani și chiar a unor legislatori americani.

scroll to top