Închide

Arșița sapă la temelia economiei mondiale. Cât va pierde PIB-ul global în acest an din cauza caniculei?

Avatar
Global Climate Strikes NYC

Fotografie de Katie Rodriguez pe Unsplash

Timp de citire: 2 minute

Recentele valuri de căldură ar putea să cauzeze o scădere a Produsul Intern Brut la nivel mondial cu aproape 0,6 puncte procentuale în 2023, potrivit unei estimări realizate de compania germană Allianz Trade, lider mondial în asigurarea creditelor comerciale. Scăderea va fi și mai drastică în privința economiei Chinei, unde creșterea economică ar putea fi cu 1,3 puncte procentuale mai mică, din cauza caniculei, scrie agenția France-Presse, citată de Agerpres.

Marţi, serviciul european Copernicus a confirmat că iulie 2023 a fost cea mai călduroasă lună întregistrată vreodată pe Terra. Luna trecută, marcată de canicule şi incendii pe toată suprafaţa globului, a fost cu 0,33 de grade Celsius mai caldă decât luna care deţinea până în prezent recordul (iulie 2019, cu o temperatură medie de 16,63 de grade Celsius).

“În ultimele luni, SUA, Europa, China şi alte ţări din Asia s-au confruntat cu creşteri record de temperatură. Schimbările climatice vor creşte frecvenţa şi intensitatea căldurilor extreme, antrenând o nouă normalitate, compusă din valuri de căldură, secete şi incendii. Astfel de evenimente nu au impact doar asupra persoanelor şi faunei, dar şi asupra economiilor”, subliniază Allianz Trade într-un studiu apărut săptămâna aceasta.

În acelaşi timp, ”salariaţii afectaţi de căldură îşi reduc orele muncă, cunosc o încetinire a sarcinilor lor şi fac greşeli. Reducerea productivităţii muncii ca rezultat al temperaturilor extreme este un fenomen cunoscut”, adaugă compania.

Regrupând mai multe date şi studii disponibile, Allianz Trade estimează că aceste valuri de căldură ar putea să contribuie negativ la PIB-ul mondial cu 0,6 puncte în 2023, “ceea ce este important şi pune în lumină importanţa riscurilor climatice”.

Conform calculelor Allianz Trade, PIB-ul Chinei ar putea fi mai mic cu 1,3 puncte, cel al Spaniei cu un punct procentual, cel al Greciei cu 0,9 puncte, al Italiei cu 0,5 puncte, al SUA cu 0,3 puncte şi cel al Franţei cu 0,1 puncte procentuale.

“O zi de căldură extremă, cu temperaturi care depăşesc 32 de grade, este echivalentă cu o jumătate de zi de grevă”, apreciază autorii studiului Allianz Trade.

scroll to top