Creșterea prețurilor la biletele de avion, cazare și mâncare nu pare să frâneze pofta de călătorii

, ,
Autor:    -  
Porto Timoni, Corfu, Grecia
Copyright foto: contactati www.AFACERI.news

Timp de citire: 3 minute

Explozia post-pandemică a călătoriilor și prețurile ridicate ale biletelor care o însoțesc nu dau semne de încetinire până anul viitor, în ciuda incertitudinii economice și a scăderii economiilor gospodăriilor, potrivit Reuters.

În timp ce persistă întrebări cu privire la cât de mult timp vor mai continua consumatorii să se răsfețe, companiile aeriene, hotelurile și analiștii spun că călătoriile au rămas o prioritate de top, în loc să fie o achiziție “plăcută” ca în anii trecuți.

Călătoriile internaționale au ajuns anul acesta la aproximativ 90% din nivelurile anterioare pandemiei, potrivit Asociației Internaționale a Transportului Aerian. Revenirea a fost condusă de vizitatorii din sudul Europei din climatele mai răcoroase, în ciuda temperaturilor în creștere, și a inclus valuri de turiști americani care au zburat în străinătate.

“În urma pandemiei, o serie de oameni și-au resetat prioritățile și s-au concentrat pe cheltuirea banilor pentru călătorii”, a declarat Dan McKone, partener senior la firma de consultanță strategică L.E.K. Consulting.

Această dorință s-ar putea chiar să se întărească anul viitor, potrivit firmei de tehnologie de turism Amadeus, al cărei sondaj recent a arătat că 47% dintre respondenți au declarat că călătoriile internaționale reprezintă o categorie de cheltuieli discreționare de mare prioritate pentru 2023 și 2024, comparativ cu 42% care au clasificat-o ca atare anul precedent. Amadeus a eșantionat călători din Marea Britanie, Franța, Statele Unite, Germania și Singapore.

Aceste tendințe au ridicat câștigurile trimestriale ale companiilor de turism, operatorii de croaziere precum Royal Caribbean raportând rezultate record în ultimele săptămâni. Operatorii de turism Booking Holdings și Airbnb au declarat că veniturile au crescut cu 27% și, respectiv, 18%, iar transportatorul aerian Delta și gigantul hotelier Marriott International au prognozat o cerere puternică în viitor.

Transportatorul german Lufthansa a declarat că rezervările pentru restul anului depășesc în prezent 90% din nivelul de dinaintea pandemiei, iar sezonul de vară se extinde până în octombrie. United Airlines își extinde acoperirea Pacificului în această toamnă cu noi zboruri către Manila, Hong Kong, Taipei și Tokyo.

În general, cererea globală de pasageri este estimată să crească cu 22% de la an la an în 2023 și cu 6% în 2024, a declarat marți serviciul de investiții Moody’s. Este puțin probabil ca prețurile biletelor, care în unele cazuri au crescut cu procente de două cifre de la pandemie, să se prăbușească.

“Toată lumea stabilește prețurile împotriva cererii și aceasta este ecuația economică de bază”, a declarat pentru Reuters Jozsef Varadi, directorul general al companiei aeriene low-cost Wizz Air. “Ne aflăm într-un mediu cu costuri de producție ridicate. Așadar, acest lucru pune presiune asupra prețurilor”.

Hayley Berg, economist principal la agenția de turism online Hopper, a declarat că nu este de așteptat ca călătorii către Europa și Asia să vadă o reducere substanțială a prețurilor în această toamnă. Ea se așteaptă ca tarifele aeriene pe rutele internaționale pe distanțe lungi să rămână ridicate până când oferta va depăși nivelurile de dinaintea pandemiei, cererea se va normaliza și prețul combustibilului pentru avioane va scădea în continuare.

Punctul slab este reprezentat de călătoriile interne din SUA, deoarece sfârșitul restricțiilor privind testarea COVID-19 a declanșat cererea reținută a americanilor de a-și lua vacanțe în străinătate.

“Au spus la începutul anului: “Uite, voi face acea călătorie internațională pe care am vrut să o facem”, iar acest lucru a creat o mulțime de locuri aglomerate cu americani în Europa”, a declarat pentru Reuters directorul general al Booking Holdings, Glenn Fogel.

Călătoriile internaționale de intrare în Statele Unite în luna mai au crescut cu 26% de la an la an, la 5,37 milioane de vizitatori, dar sunt încă cu aproximativ 20% mai mici decât volumele de vizitatori de dinaintea pandemiei raportate în mai 2019, potrivit Biroului Național de Călătorii și Turism al SUA.

Prețul mediu al biletelor de avion interne este în prezent de 246 de dolari dus-întors, în scădere cu 8% față de 2022, potrivit aplicației de rezervări de călătorie Hopper.

Executivii au declarat că camerele de hotel din SUA s-ar putea scumpi din cauza lipsei de ofertă, dar scăderea cererii ar putea modera acest efect.

“Se așteaptă ca creșterea să rămână mai mare la nivel internațional decât în SUA și Canada, unde asistăm la o revenire la modele sezoniere mai normale”, a declarat directorul financiar al Marriott, Kathleen Oberg.

Privind în viitor, unele grupuri aeriene, precum IAG, proprietarul British Airways, au declarat că nu este clar dacă cererea poate fi susținută. Analiștii au declarat că economiile tot mai mici ale consumatorilor ar putea provoca o scădere a cheltuielilor dacă inflația nu se va atenua.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!