Asiaticii, tot mai atrași de România. Cum este ajutată economia românească de muncitorii străini?


Autor:    -  
Muncitori Straini In Romania
Foto: oradesibiu.ro

Timp de citire: 2 minute

În ceea ce privește naționalitatea cetățenilor care vin să lucreze în România, există câteva lucruri care s-au schimbat în ultimii zece ani. România pare că este din ce în ce mai atractivă pentru cetățenii asiatici.

În ultimii ani România importă multă forță de muncă și s-a transformat în ceea ce era Occidentul pentru români la începutul anilor 2000, când mii de conaționali luau calea țărilor din Vest pentru un loc de muncă bine plătit.

Potrivit TVR INFO, datele centralizate de Ministerul de Interne și Inspectoratul General pentru Imigrări arată că în 2014, pe teritoriul țării noastre erau peste 57 de mii de cetățeni străini. Primele 3 locuri erau ocupate de moldoveni, turci și chinezi, însă veneau în România și sirieni, sârbi și ucraineni, dar într-un număr mult mai mic.

Cetățenii străini iau locurile de muncă pe care nu le preferă românii

În mai multe sectoare de activitate lucrează asiatici, în special în domeniul ospitalității, dar ei sunt și în construcții, chiar și agricultură. Din 2020, deși pe primele 3 locuri erau tot moldovenii, turcii și chinezii, în top au urcat sirienii, vietnamezii, nepalezii și indienii. În urma cu 10 ani doar cetățenii sirieni se aflau în acest clasament.

În 2022, deși eram în plină pandemie, patronii români se plângeau că nu au forță de muncă. Au spus asta în nenumărate rânduri, iar cetățenii care vin din alte țări nu iau locul nimănui, niciunui român, ci ocupa acele posturi pe care nimeni nu le vrea.

Topul s-a schimbat în urmă cu 4 ani, turcii erau pe primul loc, apoi moldovenii și după ei urmau nepalezii, sri lankezii și chinezii pe locul 5. Față de 2014, numărul total al imigranților s-a dublat în 2022.

În 2023, anul în care au dispărut toate problemele pandemiei, lucrurile au revenit la normal și mai toate activitățile au fost reluate. A crescut numărul total de imigranți, până la 130 de mii, însă totul s-a schimbat complet.

Cetățenii nepalezi erau pe primul loc. 16 mii de cetățeni veniți din Nepal aveau permise de ședere valabile. Turcii erau pe locul 2, după care clasamentul era completat cu cei veniți din Sri Lanka, Moldova a ajuns pe locul 4 și apoi erau cei veniți din India.

Așadar, după ce moldovenii, turcii și chinezii au stat în topul imigranților ani la rând, iată că situația s-a schimbat și acum economia noastră este întreținută de cetățeni veniți de la mii de kilometri de distanță.

Trendul se va menține în perioada următoare, asta pentru că patronii din HoReCa se plâng că nu au cine să își facă treaba, iar românii nu mai vor să ocupe unele din aceste joburi, chiar dacă salariile sunt destul de bune.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!