Închide

Asigurări că nu vom intra în criză alimentară. “Am risipit 2 milioane de tone de alimente”

Avatar
Risipa Alimentara

Foto: https://www.trtworld.com/

Timp de citire: 2 minute

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu a afirmat la un post de televiziune că dă asigurări că în România nu va fi criză alimentară şi nici nu trebuie să discutăm despre o criză alimentară. ”Criza alimentară se manifestă când nu ai produse la raft, când produsele agroalimentare nu se găsesc în comerţ”, a spus el, arătând că în anul 2020, anul cel mai secetos din ultimii 20 de ani, România a produs 6,5 milioane de tone de grâu, iar necesarul nostru de consum este de 3,4 milioane de tone. Chesnoiu a mai spus că ţara noastră, în 2021, a risipit peste 2 milioane de tone de alimente.

”Mă uit la anul 2020. Spun şi dau asigurări că în România nu va fi criză alimentară şi nici nu trebuie să discutăm despre o criză alimentară. Criza alimentară se manifestă când nu ai produse la raft, când produsele agroalimentare nu se găsesc în comerţ”, a spus ministrul Agriculturii.

El a afirmat că se uită la 2020, anul cel mai secetos din ultimii 20 de ani, când România a produs 6,5 milioane de tone de grâu.

”Necesarul nostru de consum este de 3,4 milioane, noi am exportat 2 milioane de tone de grâu. Anul trecut, am realizat 11 milioane, am avut un excedent la export de peste 6 milioane de tone”, a mai explicat ministrul.

Adrian Chesnoiu a menţionat că s-au scumpit îngrăşămintele, preţul la combustibil, la seminţe, la fertilizanţi.

El a spus că multă lume îl întreabă de ce a crescut preţul pâinii, dacă producem mai mult decât consumăm, iar răspunsul este că ”preţul grâului a ajuns, de la 200 de euro în 2021, la 370 de euro.

Ministrul s-a referit şi la risipa alimentară.

”Putem vorbi de o criză alimentară într-o ţară care în 2021 a risipit peste 2 milioane de tone de alimente?”, s-a întrebat el retoric.

scroll to top