Închide

Atacul Rusiei asupra Ucrainei oprește jumătate din producția mondială de neon pentru cipuri

Avatar
board, card, chip

Fotografie de PublicDomainPictures pe Pixabay

Timp de citire: 4 minute

Cei mai mari doi furnziori de neon din Ucraina, care produc jumătate din rezerva mondială a acestui material cheie în procesul de fabricare a cipurilor, și-au oprit activitatea din cauza instensificării atacurilor Moscovei asupra Ucrainei, ceea ce va agrava și mai mult criza semiconductorilor, potrivit Reuters.

Între 45-54% din neonul din întreaga lume, care poate fi folosit la fabricarea semiconductorilor, esențiale pentru laserele folosite la producția de cipuri (circuite integrate), provine de la două companii ucrainene, Ingas și Cryoin, conform calculelor Reuters. Consumul global de neon pentru producția de cipuri a ajuns la aproximativ 540 de tone metrice anul trecut, estimează firma de cercetare Technet.

Ambele firme și-au întrerupt activitatea, potrivit reprezentanților companiei contactați de Reuters, în timp ce trupele ruse și-au intensificat atacurile asupra orașelor din întreaga Ucraină, ucigând civili și distrugând infrastructura de bază.

Oprirea activității ridică semne de întrebare asupra producției mondiale de cipuri, deja insuficientă după ce pandemia de coronavirus a dus la creșterea cererii de telefoane mobile, laptopuri și mașini, ceea ce a forțat unele firme să reducă producția.

În timp ce estimările variază foarte mult în ceea ce privește cantitatea de stocuri de neon pe care producătorii de cipuri o au la îndemână, producția ar putea fi afectată dacă conflictul se prelungește, potrivit lui Angelo Zino, analist la CFRA.

„Dacă stocurile se epuizează până în aprilie și producătorii de cipuri nu au comenzi blocate în alte regiuni ale lumii, probabil că vom asista la și mai mari constrângeri pentru lanțul de aprovizionare și la incapacitatea de a fabrica produsul final pentru mulți clienți importanți”, potrivit lui Zino.

Înainte de invazie, Ingas producea între 15.000 și 20.000 de metri cubi de neon pe lună pentru clienții din Taiwan, Coreea de Sud, China, Statele Unite și Germania. În jur de 75% din exporturile de neon erau destinate industriei de cipuri, potrivit lui Nikolay Avdzhy, directorului comercial al companiei.

Compania are sediul la Mariupol, oraș asediat de forțele ruse. Armata Rusiei a distrus o maternitate din oraș, acțiune pe care Kievul și aliații occidentali au numit-o crimă de război. Moscova a spus că spitalul nu mai funcționa și că era ocupat de soldați ucraineni.

„Civilii suferă”, a declarat Avdzhy prin e-mail vinerea trecută, menționând că responsabilul de marketing al companiei nu a putut răspunde, deoarece nu avea acces la internet sau la telefon.

Cryoin, care produce între 10.000 și 15.000 de metri cubi de neon pe lună și se află în Odesa, și-a întrerupt activitatea pe data de 24 februarie, când a început atacul Rusiei. Decizia a fost luată pentru a proteja personalul companiei, potrivit Larissei Bondarenko, unul dintre directorii firmei.

Bondarenko a mai spus că firma sa nu va mai putea onora comenzile pentru 13.000 de metri cubi de neon în martie dacă violențele nu se opresc. Compania ar putea rezista trei luni de zile cu fabrica închisă, dar, dacă echipamentul va fi afectat, compania va trebui să suporte costuri mari care vor face imposibilă repornirea operațiunilor cât mai repede.

Ea a mai spus că nu este sigură că compania ar putea accesa materii prime suplimentare pentru purificarea neonului.

Ministerul Economiei din Taiwan, care găzduiește cel mai mare producător de cipuri din lume, TSMC, a declarat că firmele taiwaneze au făcut deja pregătiri avansate și au „stocuri de siguranță” de neon, așa că nu a văzut probleme în lanțul de aprovizionare pe termen scurt.

Dar producătorii de cipuri mai mici ar putea fi mai greu afectați, potrivit președintelui Techcet, Lita Shon-Roy.

„Cei mai mari producători de cipuri, precum Intel, Samsung și TSMC, au o putere de cumpărare mai mare și acces la stocuri care îi pot acoperi pentru perioade mai lungi de timp, două luni sau mai mult”, a spus ea. „Cu toate acestea, multe alte fabrici de cipuri nu au acest tip de tampon”, a adăugat ea, menționând că au început să circule zvonuri despre companii care încearcă să creeze inventar. „Acest lucru va agrava problema disponibilității aprovizionării.”

Neonul ucrainean este un produs secundar al producției rusești de oțel. Gazul, care este folosit și în chirurgia cu laser a ochilor, este produs și în China, dar prețurile chineze cresc constant.

Bondarenko spune că prețurile, deja sub presiune după pandemie, au crescut cu până la 500% din decembrie. Potrivit unui raport din mass-media chineză care a citat furnizorul chinez de informații despre piața de mărfuri biiinfo.com, prețul gazului neon (conținut de 99,9%) în China a crescut de patru ori de la 400 de yuani/metru cub în octombrie anul trecut la peste 1.600 de yuani/metru cub în sfârşitul lunii februarie.

Prețurile neonului au crescut cu 600% în perioada premergătoare anexării Rusiei în 2014 a peninsulei Crimeea de la Ucraina, potrivit Comisiei pentru Comerț Internațional al SUA.

Companiile din alte părți ar putea iniția producția de neon, dar ar dura de la nouă luni până la doi ani pentru a crește, potrivit lui Richard Barnett, director de marketing al Supplyframe, care oferă informații despre piață companiilor din sectoarele electronice globale.

Dar Angelo Zino de la CFRA a remarcat că companiile ar putea să nu fie dispuse să investească în acest proces dacă criza ofertei este văzută ca fiind temporară.

scroll to top