14 persoane și-au depus candidaturile până luni la ora 12 pentru funcția de președinte al ANCOM, autoritatea care face regulile în piața de 3,5 miliarde de euro a comunicațiilor, potrivit informațiilor obținute de HotNews.ro.
Postul a rămas vacant după ce Sorin Grideanu și-a dat demisia din această funcție pentru a ieși din starea de incompatibilitate în care ajunsese după revenirea în PSD. Printre cei 14 înscrii sunt și câteva nume cunoscute din sfera guvernamentală, dar favorit este Vlad Stoica, fostul șef de Cancelarie al lui Victor Ponta, care ar fi susținut atât de PSD cât și de Pro România și ar fi astfel votat cu majoritate confortabilă în Parlament.
Cele 14 candidaturi depuse până luni, 12 octombrie, sunt următoarele:
1. Ion Smeeianu
2. Vlad Ștefan Stoica
3. Bălan Alin Gheorghe
4. Ovidiu Iosif
5. Androne Dorina Rodica
6. Rădoi Claudiu-Ștefan
7. Robert Bujgoi
8. Mircea Valentin Rozolea
9. Eugen Lucan
10. Alexandru Ioan Lucan
11. Saramet Paul Marian
12. Manuela Catrina
13. Coman Elena Ioana
14. Stoichiță Aurel-Cătălin
Toate aceste 14 candidaturi vor fi analizate luni, 12 octombrie, de Comisiile IT&C din Parlament, care vor selecta dosarele care îndeplinesc criteriile legale pentru funcția de președinte al ANCOM, urmând ca marți, 13 octombrie, să fie votat în Plenul Parlamentului noul președinte al acestei autorități.
Amintim că Sorin Grindeanu și-a modificat demisia pentru ca PSD să poată numi în mod legal un nou președinte la ANCOM. PSD se grăbește să numească un înlocuitor pentru Grindeanu, dar potrivit legii depunerea candidaturilor se poate face numai după vacantarea funcției. Grindeanu și-a depus demisia începând cu data de 16 octombrie, iar depunerea candidaturilor era așteptată până vineri, 9 octombrie. Drept urmare, Grindeanu și-a modificat joi demisia pentru ca aceasta să intre în vigoare din 8 octombrie.
Favorit pentru preluarea funcției lăsate vacante de Grindeanu este acum Vlad Stoica, fostul șef de Cancelarie al lui Victor Ponta, care ar fi susținut atât de PSD cât și de Pro România și ar fi astfel votat cu majoritate confortabilă în Parlament. Miza acestei funcții este deținerea controlului acestei autorități care reglementează piața de 3,5 miliarde de euro a comunicașiilor și care va și organiza viitoarea licitație 5G.
În plus, nu sunt de neglijat nici veniturile salariale. Cu 705 angajați, venitul mediu net lunar din această instituție, incluzând diferite sporuri, a ajuns la aproape 10.000 de lei anul trecut. Grindeanu a avut anul trecut venituri nete de peste 528.000 de lei, echivalentul a peste 44.000 de lei pe lună.
În contextul revenirii în PSD a lui Sorin Grindeanu, actualul președinte al ANCOM, dar și în plin scandal al posibilei excluderi a chinezilor de la Huawei din rețelele 5G, Parlamentul a adoptat o lege, care a plecat de la o inițiativă a deputatului PSD Florin Iordache, care schimbă radical modul de conducere al acestei autorități, dând posibilitatea ca 4 membri de partid să intre în conducerea acestei instituții care conform reglementărilor UE ar trebui să fie independentă politic. De notat că legea a fost adoptată în regim de urgență de Parlament și cu sprijinul PNL. Președintele Klaus Iohannis a atacat recent la Curtea Constituțională această lege.
Posibilitatea ca patru dintre cei șapte membri ai Comitetului de reglementare al ANCOM, autoritatea care reglementează sectorul de 3,5 miliarde euro al comunicațiilor electronice, să dețină concomitent și calitatea de membru al unui partid politic contravine obligațiilor asumate de România în calitate de stat membru al Uniunii Europene, se arată în sesizarea de neconstituționalitate făcută miercuri de președintele Iohannis asupra legii care ar schimba modul de conducere al acestei autorități.