Închide

Aurul a rămas constant și a reușit să câștige bătălia cu bitcoin

Avatar
gold, bullion, ing

Fotografie de istara pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

În pofida așteptărilor, prețul aurului a rămas stabil de la începutul anului, reușit să rămână peste pragul psihologic de 1.800 de dolari/uncie. Este o performanță pe fondul volatilității crescute a pieței. Metalul prețios a reușit să câștige bătălia cu bitcoin – spre deosebire de cea mai populară criptomonedă, aurul nici măcar nu a fost afectat de creșterea randamentelor obligațiunilor de trezorerie americane pe 10 ani și a indicelui dolarului american, potrivit CNBC.

Contextul macroeconomic rămâne dificil din cauza preocupărilor legate de lanțurile mondiale de aprovizionare, a creșterii inflației și a riscurilor generate de pandemie, care încă persistă. Cu toate acestea, investițiile în aur s-au dovedit a fi foarte rezistente, comparativ cu alte active, precum bitcoin.

“În spatele indicatorilor de inflație, a ratelor dobânzilor și mișcărilor valutare se ascund șocuri semnificative. Din acest motiv, atractivitatea păstrării metalului galben în portofoliu crește, iar prognoza noastră privind un preț mediu al aurului de 1.925 de dolari pe uncie pentru 2022 este confirmată”, au declarat analiștii Bank of America.

Potrivit economiștilor, rezistența aurului este influențată și de convingerea că Rezerva Federală a SUA (Fed) pierde teren în lupta împotriva inflației. Experții au remarcat, de asemenea, că rezistența aurului pe fondul unor fluctuații puternice ale pieței i-a surprins pe unii, dar a fost, în linii mari, în conformitate cu estimările și previziunile lor.

Cu toate acestea, analiștii de la banca elvețiană UBS se așteaptă în continuare ca prețul aurului să scadă până la 1.650-1.700 de dolari pe uncie în a doua jumătate a anului 2022. Unii experți consideră că piața va trebui să își piardă încrederea în planurile băncilor centrale de a înăspri politica economică. Doar atunci prețul aurului va putea depăși pragul de 1.800 dolari/uncie.

Anul trecut, aurul nu a rezistat la fel de bine la volatilitatea pieței. Metalul a devenit unul dintre cele mai puțin profitabile active pentru investitori, alături de euro și obligațiunile federale.

scroll to top