ANALIZĂ | Ce stă în spatele posibilei închideri a Facebook și Instagram în Europa?

, ,
Autor:    -  
Facebook Moarte
Foto: Newsweek.com

Timp de citire: 3 minute

Meta a avertizat că ar putea opri Facebook și Instagram în Europa. Cele două rețele sociale foarte populare pe bâtrânul continent ar putea fi închise dacă nu va putea transfera date pe serverele din SUA. Compania-mamă a Facebook a făcut declarația în raportul său anual către Comisia pentru Valori Mobiliare și Burse din SUA la finele săptămânii trecute. Dar analiștii au prognozat deja că vin vremuri tulburi pentru rețelele lui Mark Zuckerberg.

Gigantul tehnologic a dat vina pe evoluția legilor și a reglementărilor din partea autorităților de reglementare, a instanțelor și a organelor legislative europene – care au analizat din ce în ce mai mult compania de social media – și despre care Meta a spus că îi afectează „operațiunile critice”.

Meta a citat în special o decizie din 2020 a Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) cu privire la așa-numitul „Scut de confidențialitate”. Acest acord a permis crearea unui cadru pentru transferurile de date din UE către SUA și a fost invalidat de CJUE.

Cerințele UE, deloc pe placul americanilor

UE are cerințe stricte de protecție a datelor cu privire la transferul de date cu caracter personal din Europa în SUA. Meta se bazează în prezent pe Clauzele Contractuale Standard (SCC) pentru a transfera date, despre care compania a avertizat că ar putea face obiectul „controlului de reglementare și judiciar”. Compania a spus că a primit un proiect preliminar de decizie de la Comisia irlandeză pentru protecția datelor, dar Clauzele Standard pentru a transfera date europene nu par a fi în conformitate cu Regulamentul general al UE privind protecția datelor.

Meta a spus că o decizie care îi limitează capacitatea de a transfera date în SUA ar putea fi suspendată din prima jumătate a anului 2022.

„Dacă nu se adoptă un nou cadru transatlantic de transfer de date și nu ne putem baza în continuare pe SCC sau pe alte mijloace alternative de transfer de date din Europa către Statele Unite, probabil că nu vom putea oferi o serie dintre cele mai importante produse și servicii, inclusiv Facebook și Instagram, în Europa, care ne-ar afecta în mod semnificativ și negativ afacerile, situația financiară și rezultatele operațiunilor.”, declară juriștii Meta în raport.

Dacă Meta va punea în practică amenințarea, practic un întreg continent ar putea rămâne fără acces la Facebook sau Instagram.

„Rezultate nefavorabile”

Partajarea datelor este crucială pentru furnizarea de servicii și publicitate direcționată, a avertizat Meta. Compania a spus că noile legi privind confidențialitatea, cum ar fi Legea privind Confidențialitatea Consumatorilor din California, care creează noi drepturi de confidențialitate a datelor pentru utilizatori, limitează modul în care Meta poate folosi informațiile personale sensibile și permite un control mai mare al utilizatorilor asupra modului în care datele lor sunt partajate cu terțe părți, ar putea afecta negativ compania de social media.

Meta a spus că noile legi și reglementări ar putea duce la „rezultate nefavorabile”, ar putea afecta negativ dezvoltarea de noi produse, pot duce la „publicitate negativă și daune reputaționale” și ar putea forța compania să-și modifice sau să înceteze practicile de afaceri existente.

Meta nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii venită de la presa australiană.

Acțiunile Meta au scăzut drastic vineri, cu aproape 27% într-o situație critică diferită de ceea ce s-a văzut până acum pe Wall Street. Scăderea a început după ce Facebook a dezvăluit că creșterea utilizatorilor săi zilnici a stagnat. Astfel, este 250 de miliarde de dolari (350 de miliarde de dolari) au fost șterse brusc din valoarea companiei.

AFACERI.news a fost singura publicație din România care a popularizat chiar în prima zi a anului predicția analiștilor de la SAXO Bank, care estimau pentru 2022 intrarea în regres a Facebook începând cu acest an, într-o analiză completă care poate fi citită AICI.

Meta, fosta companie Facebook recent redenumită, investește mult în proiectul său futurist „metavers”, dar deocamdată se bazează pe veniturile din publicitate pentru aproape toate veniturile sale. Așadar, când a afișat costuri mult mai mari, dar a dat o prognoză slabă a veniturilor miercuri seara, investitorii s-au speriat. Mark Zuckerberg a pierdut astfel personal enorm în urma prăbușirii spectaculoase a prețului acțiunilor Meta. Averea personală a tânărului de 37 de ani a scăzut cu peste 43 de miliarde de dolari.

Abandonul criptomonedei Facebook

Meta Platforms, compania mamă a Facebook, a decis să vândă divizia care gestiona proiectul de criptomonedă Diem, într-o tranzacţie de 200 de milioane de dolari cu Silvergate Capital, potrivit unor surse Wall Street Journal, citate de Reuters.

Proiectul a fost lansat iniţial sub conceptul de Libra, în iunie 2019, şi reprezenta un efort al gigantului de a intra în piaţa de plăţi şi de comerţ online.

Iniţiativa lui Mark Zuckerberg a declanşat un val de critici la nivel global, în special din partea autorităţilor din diferite ţări care reclamau că proiectul companiei ar putea ameninţa nivelul de control care există asupra sistemului monetar, încurajând activităţile criminale.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!