Aurul verde | Culturile de avocado, în creștere în Africa. Cum afectează mediul înconjurător?

,
Autor:    -  
avocado, halves, cross section
Fotografie de coyot pe Pixabay

Timp de citire: 4 minute

În Africa de Est și Nigeria, fermierii care cultivă avocado doresc să intre pe piața de export insațiabilă. Preocupările de mediu aruncă o umbră asupra culturii în alte părți ale lumii. Ce vor face fermierii africani diferit?, se întreabă Deutsche Welle.

Viziunea lui Baker Ssengendo pentru viitorul Ugandei începe cu un răsad de avocado.

Arborele avocado are o durată de viață de aproximativ 50 de ani. Speranța de viață a unui ugandez mediu este de aproximativ 60 de ani. Un copac îi poate aduce beneficii toată viața, a spus el pentru DW.

Ssengendo lucrează pe cele 1.000 de hectare (2.470 acri) ale fermei Musubi din districtul Mayuge, în estul Ugandei – cea mai mare fermă de avocado Hass din țară.

Lucrând în agricultura cu avocado, îmi îndeplinesc visul de viață. Vrem să ne scoatem comunitățile din sărăcie, mai spune el.

Datorită cererii globale ridicate, avocado a devenit un produs profitabil pentru export. Consumul său pe cap de locuitor a crescut cu 406% între 1990 și 2017 numai în SUA.

Așa-numitul aur verde câștigă rapid popularitate pe continentul african. Atât Nigeria, cât și Uganda își propun să își mărească drastic producția de avocado și să devină exportatori de top în următorul deceniu. Kenya este deja printre primele 10 la nivel mondial. Veniturile din exporturi din țara din Africa de Est au crescut cu o treime între 2019 și 2020. Fermierii salută recolta ca un antidot al sărăciei în zonele rurale.

Dar fructul intens căutat a generat titluri negative în întreaga lume. Lipsa apei și distrugerea biodiversității au fost legate de producția sa. Problemele de mediu au aruncat o umbră întunecată asupra agriculturii comerciale de avocado în cele mai importante țări exportatoare din America Latină, precum Mexic și Chile.

Dar cultivarea avocadoului în Africa promite un viitor mai strălucitor, potrivit fermierilor și oamenilor de știință. Datorită accentului pus pe micii fermieri și a modelelor benefice de ploaie, se așteaptă ca producția recoltei să fie mai puțin dăunătoare mediului decât pe continentul american.

Avocado este de fapt o mână trimisă de Dumnezeu, deoarece fermierii îl pot folosi ca o alternativă la cultivarea cafelei, a declarat pentru DW Sammy Carsan, om de știință agroforestier la Centrul Mondial de Agroforesterie din Nairobi.

În ultimii ani, concurența acerbă dintre marii comercianți cu amănuntul a scăzut prețurile cafelei. În 2019, câștigurile producătorilor de cafea au ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii 13 ani. Acum, speranțele sunt mari pentru avocado pentru a umple golul de venit.

Potrivit ziarului The Guardian din Nigeria, fostul președinte nigerian Olusegun Obasanjo a numit fructul „noul petrol al Nigeriei” în timpul unei întâlniri cu membrii Societății Avocado din Nigeria (ASN) la sfârșitul anului trecut. Politicianul transformat în pasionat de avocado este cel mai mare actor din societate și deține el însuși 20 de hectare de teren agricol de avocado Hass – soiul de avocado cel mai frecvent utilizat pentru exporturi.

El ne-a dat sarcina de a face din țară cel mai mare exportator de avocado din Africa până în 2030, a declarat pentru DW Adeniyi Sola Bunmi, director executiv al ASN.

În prezent, există doar 120 de fermieri de avocado Hass în Nigeria. ASN pregătește micii fermieri care doresc să treacă la cultură și le oferă răsaduri Hass.

În Uganda, Ministerul Agriculturii a colaborat recent cu ferma Musubi, sperând să înceapă exportul comercial anul viitor. Musubi angajează deja 1.000 de persoane din comunitatea locală.

De asemenea, sprijinim financiar o școală locală și oferim teren pentru o forță de poliție locală pentru a face față criminalității în comunitate. Avocado poate transforma comunitatea noastră, a spus Ssengendo, directorul de comunicare.

Agricultura pe scară largă a avocadoului comercial se află în centrul problemelor de mediu, cum ar fi degradarea solului, în America Latină. Cu toate acestea, în Africa de Est și Nigeria, micii fermieri se află în centrul unei abordări agricole mai durabile.

Planul nostru este să avem 75% din avocado produs de fermierii mici și 25% de ferma noastră, a spus Ssengendo despre viziunea sa pentru Uganda. În Kenya, micii fermieri conduc deja producția de avocado, majoritatea fermierilor avocado deținând doar aproximativ 2 hectare de teren, potrivit Carsan.

Fermele mici înseamnă mai puțină presiune asupra mediului, a declarat pentru DW Ruben Sommaruga, profesor de limnologie sau ecosisteme acvatice interioare, la Universitatea din Innsbruck.

Producția industrială mare implică întotdeauna o utilizare largă a pesticidelor. De obicei nu este cazul fermierilor mici, care își pot controla mai ușor numărul mic de plante, mai spune el.

În cadrul micilor ferme, cultura este adesea completată cu alte întreprinderi agricole, cum ar fi culturile de porumb și fasole, plantate pentru subzistență. Potrivit lui Samson Ogbole, un fermier sustenabil din Nigeria, amestecarea copacilor de avocado cu sistemele agroforestiere poate reduce efectele negative asupra mediului.

Plantarea unor culturi precum leguminoasele în jurul culturilor de copaci ajută la refacerea solului, mai spune el.

Potrivit Rețelei de Amprentă a Apei, este nevoie de 2.000 de litri de apă (528 galoane) sau 10 căzi de baie pline pentru a crește doar un kilogram de avocado. Plantarea fructelor a fost legată de lipsa apei din Chile, de exemplu, unde agricultura a afectat disponibilitatea apei pentru consumul uman.

Dar consumul de apă al culturii nu ar trebui eliminat din contextul local, potrivit Sommaruga.

Este întotdeauna o chestiune de cât de mult și ce fel de apă aveți în țările în care creșteți copacii, mai precizează el.

În Uganda și Nigeria, fermele de avocado sunt situate în principal în zone cu modele benefice de ploaie, potrivit Sommaruga.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!