Închide

Australia oprește exporturile de alumină spre Rusia și trimite cărbuni spre Ucraina și Polonia

Avatar
factory, aluminum, production

Fotografie de rualuminas pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Australia a impus o interdicție imediată a exporturilor de alumină și minereuri de aluminiu, inclusiv bauxită, către Rusia, a anunțat duminică guvernul federal de la Canberra, ca parte a sancțiunilor sale împotriva Moscovei pentru invadarea Ucrainei, anunță agenția Reuters.

”Rusia își asigură din Australia aproape 20% din necesarul său de alumină”, potrivit unei declarații a guvernului australian, semnată de premierul Scott Morrison.

Acesta a adăugat că decizia luată va limita capacitatea Rusiei de a produce aluminiu, un produs de export esențial pentru Rusia.

”Guvernul va colabora îndeaproape cu exportatorii și organismele de vârf care vor fi afectate de interdicție pentru a găsi noi piețe de desfacere și a le extinde pe cele existente”, se mai arată în comunicat.

Gigantul minier anglo-australian Rio Tinto deține un pachet de 80% din acțiunile Queensland Alumina Ltd (QAL) într-o societate mixtă cu Rusal International PJSC din Rusia, al doilea producator de aluminiu din lume, controlat de oligarhul Oleg Deripaska, aflat pe lista persoanelor sancționate de țările occidentale.

Săptămâna trecută, Australia a impus sancțiuni asupra a doi oameni de afaceri ruși cu legături în industria sa minieră, unul dintre ei fiind miliardarul Oleg Deripaska, care, prin Rusal, deține pachete de acțiuni la QAL.

Australia a impus până acum un total de 476 de sancțiuni asupra a 443 de persoane, inclusiv oamenilor de afaceri apropiați președintelui rus Vladimir Putin, și asupra a 33 de entități, inclusiv cea mai mare parte a sectorului bancar al Rusiei și tuturor entităților responsabile pentru datoria suverană a țării, se arată în comunicat.

Guvernul a mai transmis că va dona Ucrainei cel puțin 70.000 de tone de cărbune termic pentru a-și satisface nevoile energetice.

Producătorii australieni de cărbune au fost copleșiți cu cereri de aprovizionare în ultimele săptămâni din partea Ucrainei, dar și din partea altor țări care s-au bazat pe aprovizionarea lor cu combustibili fosili, așa cum este Polonia.

Compania australiană Whitehaven Coal a programat rapid un transport, iar guvernul lucrează acum cu compania și cu guvernele de la Kiev și Varșovia pentru a livra proviziile cât mai curând posibil, se mai arată în comunicatul autorităților centrale australiene.

Guvernul a promis, de asemenea, echipamente militare suplimentare și ajutor umanitar pentru Ucraina.

scroll to top