Spania se implică în disputa din Sahara Occidentală și își periclitează aprovizionarea cu gaze

, ,
Autor:    -  
Sahara Occidentala
Sursa foto: Morocco World News.

Timp de citire: 2 minute

O schimbare de poziție de 180 de grade a autorităților de la Madrid în conflictul teritorial vechi de 47 de ani dintre Maroc și Algeria în privința teritoriilor Saharei Occidentale, fostă colonie spaniolă până la începutul anilor 1980, pune sub semnul întrebării relațiile economice ale Spaniei cu Algeria, principalul său furnizor de gaze naturale, tocmai în mijlocul unei crize de aprovizionare a Europei cu combustibili fosili.

Algeria, cel mai mare furnizor de gaze naturale al Spaniei, și-a rechemat ambasadorul de la Madrid pentru consultări, după ce guvernul spaniol a luat partea Marocului în disputa teritorială asupra Saharei Occidentale, scrie Bloomberg.

Teritoriile Saharei Occidentale sunt disputate între pretențiile Marocului de suveranitate asupra acestora și lupta pentru independență a Frontului Polisario – mișcarea naționalistă Sahrawi – sprijinit de Alger.

Noile fricțiuni cu Algerul cu privire la statutul Saharei Occidentale ar putea provoca noi probleme pentru Spania, într-un moment în care țările europene caută surse alternative de gaze după invazia Rusiei în Ucraina.

Prin vocea premierului Pedro Sánchez, Spania a anunțat vineri că sprijină planurile Marocului de a acorda autonomie limitată teritoriului aflat în dispută și care a fost o sursă istorică de tensiuni între Maroc și Algeria, transmite cotidianul spaniol El País.

Anunțul Madridului reprezintă o întoarcere cu 180 de grade a poziției Spaniei cu privire la Sahara Occidentală, a transmis sâmbătă agenția de știri algeriană APS, citând o declarație a Ministerului de Externe, care subliniază că schimbarea poziției Spaniei înseamnă că aceasta și-a abandonat politica de neutralitate față de teritoriul vechii sale colonii din Africa de Nord.

În ultimii ani, Spania și-a asigurat o sursă importantă de gaze naturale din Algeria prin două gazoducte, unul venind direct din Algeria, altul via Maroc. Algeria a oprit livrările prin conducta care trece prin Maroc încă de anul trecut, ceea ce a determinat Spania să importe mai multe gaze prin transport maritim, mult mai costisitor.

De partea sa, Marocul consideră Sahara Occidentală, un teritoriu cu vaste resurse de fosfați și acces la o sursă foarte profitabilă de pescuit în apele Atlanticului, drept parte integrantă a teritoriului său.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!