Închide

Azomureș oprește din nou producția de îngrășăminte și trimite oamenii în șomaj

Avatar
1024px Azomures4

Foto: Wikipedia/Sie

Timp de citire: 2 minute

Criza energetică de la nivel European determină managementul Azomureș, singurul producător de îngrășăminte pentru agricultură din România, să adopte un nou set de  măsuri de reducere a activităților de pe platforma de producție pentru următoarele  luni.  

Producția de îngrășăminte a fost redusă semnificativ în cursul anului 2022. În România,  prețurile la gazul natural – materie primă principală – au fost mult mai mari decât  costurile de producție. În prezent, aproape 70% din producția europeană de  îngrășăminte este oprită.

Compania spune că vor fi afectate de reducerea activității și diverse firme care asigură servicii de mentenanță pe platforma Azomureș astfel că activitatea acestora va fi reducă cu 30% în următoarele luni.

În ceea ce privește proprii angajați, Azomureș spune că peste 200 de angajați sunt și ei afectați astfel că se va proceda la delegarea către alte companii sau șomajul tehnic fiind soluțiile identificate până acum. Pentru schimburile de noapte și la sfârșit de săptămână se păstrează doar personalul esențial, ceea ce va reduce veniturile unui număr important de angajați. Din punct de vedere operațional, instalațiile sunt  pregătite în orice moment să fie repornite la o capacitate de 50%, dacă realitatea economică va permite.

”Autoritățile din România vor avea la dispoziție, în curând, un nou set de măsuri ce poate fi aplicat pentru sprijinirea industriei locale, inclusiv cea a fertilizanților.  Aplicarea acestora reprezintă menținerea a mii de locuri de muncă active și încasarea  unor venituri substanțiale la bugetul de stat, direct și indirect prin companiile care  depind de marile platforme industriale. Comisia Europeană a inclus industria  fertilizanților în categoria celor “cheie”, care trebuie menținute în activitate prin acordarea unui sprijin financiar”, se spune în comunicatul companiei, citat de dcnews.ro.

Azomureș este cel mai important producător de îngrășăminte pentru agricultură din  România. Azomureș furnizează și materii prime (Uree și Melamină) pentru mai multe  obiective industriale din România. Producția anuală (în condiții normale de  funcționare) este de 1,6 milioane de tone de îngrășăminte, aproximativ 75% din  producție fiind destinată fermelor românești. Azomureș este parte din grupul elvețian  Ameropa, unul dintre cei mai mari trader de îngrășăminte și cereale la nivel global.

scroll to top