Închide

#TOPSTORY2023 | Bacșișul, ”un bonus, nu un drept” în Marea Britanie. În SUA, situația este scăpată de sub control

Avatar
mcmullen, nag, nags head

Fotografie de hulkiokantabak pe Pixabay

Timp de citire: 4 minute

Cultura bacșișului în SUA este un subiect fierbinte și controversat pentru mulți în acest moment. În timp ce americanii se întreabă dacă mai există locuri în care nu se așteaptă să lase bacșiș, cei din alte țări privesc cu confuzie, potrivit CNBC Make It.

Marea Britanie se numără printre ele – bacșișul este mult mai puțin obișnuit acolo și, de multe ori, nici măcar nu depinde de clienți.

“Majoritatea unităților vor adăuga automat o taxă discreționară”, a declarat Laura Windsor, fondatoarea unei academii de etichetă din Marea Britanie, pentru CNBC Make It. “Nu sunteți obligat să plătiți suprataxa dacă serviciul a fost mai puțin satisfăcător și puteți cere ca taxa să fie scoasă de pe nota de plată dacă ați fost cu adevărat nemulțumit de serviciu”, a adăugat ea.

Dacă o astfel de taxă apare pe factură, nu este nevoie să lăsați bacșiș, deși este întotdeauna o opțiune. În cazul în care nu se adaugă automat un bacșiș, clienții lasă de obicei un plus de 10-20% din totalul facturii pentru lucrători, a spus Windsor.

“Când vine vorba de portari în hoteluri, de îngrijitorii de la garderobă, de șoferii de taxi și de coafeze, dacă sunteți mulțumit de serviciile lor, puteți da câteva lire sterline, deși nu este obligatoriu”, a adăugat ea.

Și taximetriștii primesc adesea bacșișuri, de obicei prin rotunjirea sumei cu câteva lire sau dolari, potrivit atât lui Windsor, cât și expertului în etichetă Jo Bryant.

De asemenea, se fac excepții pentru ocazii speciale, a declarat Bryant pentru CNBC Make It.

“De asemenea, tindem să dăm un bacșiș unic celor care ne furnizează un serviciu regulat – de exemplu, femeile de serviciu – de Crăciun”, a spus ea.

Dar există unele circumstanțe în care britanicii nu ar lăsa niciodată bacșiș, dar americanii ar lăsa întotdeauna bacșiș, a subliniat Bryant.

“Noi nu am lăsa niciodată bacșiș într-o cafenea, într-un pub sau într-un bar”, a spus ea.

Presiune în creștere pentru a lăsa bacșiș în SUA

Dar bacșișul este în plină expansiune în Statele Unite. Bacșișurile au devenit mai mari în ultimele câteva decenii – și mult mai frecvente. Potrivit unui raport publicat de Bankrate la începutul acestui an, aproape o treime dintre americani spun acum că cultura bacșișului este “scăpată de sub control”.

Aceasta este o inversare majoră față de trecut, a declarat pentru CNBC Make It Marc Mentzer, profesor de resurse umane și comportament organizațional la Universitatea din Saskatchewan, care a studiat pe larg cultura bacșișului.

“În primele decenii ale SUA, bacșișul era văzut ca fiind antidemocratic și antiegalitar”, a spus el. Iar angajatorii erau suspicioși față de acesta, întrebându-se dacă bacșișul era o modalitate de a-și mitui lucrătorii.

Acest lucru s-a schimbat în anii 1920, când o interdicție a alcoolului a spulberat marjele de profit care erau imense, a adăugat Mentzer.

“Proprietarii de restaurante au început să salute obiceiul bacșișului pentru că a luat o parte din presiunea financiară de pe proprietari”, a spus el.

Astăzi, a fi întrebat cât de mult ai vrea să lași bacșiș – fie direct, fie pe ecran atunci când faci plăți prin intermediul tabletelor și al aparatelor de carduri – este ceva obișnuit peste tot, de la cafenele la baruri, precum și pentru livrările de alimente și călătoriile în ride-sharing.

Presiunea de a lăsa bacșiș a crescut, datorită solicitărilor automate de bacșiș în aplicații, de exemplu, se arată într-un raport privind bugetarea consumatorilor realizat de NerdWallet în luna mai.

“Un bonus, nu un drept” în Marea Britanie

Dar în Marea Britanie, imaginea este încă destul de diferită.

“Bacșișul nu este așteptat în Marea Britanie așa cum este în SUA”, a spus Windsor. “Un bacșiș este considerat un bonus, nu un drept”, a adăugat ea.

Unul dintre principalele motive pentru această diferență este faptul că lucrătorii din industria serviciilor sunt plătiți diferit în Marea Britanie și în SUA, au spus Windsor și Bryant.

“Cei care pot primi mai multe bacșișuri în aceeași profesie în străinătate, de exemplu personalul de servire, tind să aibă un salariu mai mare în Marea Britanie. Veniturile lor sunt stabilite la un nivel mai ridicat datorită nivelurilor noastre de salariu minim, astfel că sunt mai puțin dependenți de bacșișuri pentru a-și completa veniturile”, a spus Bryant.

Dar și diferențele culturale joacă un rol, a adăugat ea.

“Ca regulă generală, britanicii urăsc să discute sau să fie ostentativi cu banii”, a spus Bryant. A vorbi despre bani este considerat a fi de proastă manieră, iar a da direct bani în numerar oamenilor îi face pe mulți britanici să se simtă inconfortabil, a spus ea.

Atitudinile actuale față de bacșiș sunt, într-un fel, o inversare a sentimentului istoric față de bacșiș, a spus Mentzer.

“În Anglia, a existat o tradiție îndelungată ca oaspeții să lase niște bani pentru servitorii gazdei, iar acest obicei s-a răspândit la alte tranzacții din industria ospitalității”, a spus el. “Vizitatorii americani în Marea Britanie la sfârșitul anilor 1880 și foarte devreme în anii 1900 s-au plâns că fiecare lucrător de serviciu britanic se aștepta la bacșiș”.

Dar diferențele dintre culturile de bacșiș ale celor două țări ar putea să se reducă.

În Londra, din ce în ce mai multe locuri în care bacșișul este neobișnuit din punct de vedere istoric arată acum clienților indicații automate de bacșiș.

Dacă britanicii vor accepta acest lucru sau vor rămâne fideli reputației lor de zgârciți este o altă întrebare.

scroll to top