Oamenii de știință consideră 2023 ca fiind “începutul sfârșitului” pentru era combustibililor fosili
Eforturile globale de a încetini o catastrofă climatică galopantă ar fi putut atinge o etapă critică în ultimul an, odată cu vârful emisiilor globale de carbon provenite din consumul de energie, potrivit experților, citați de The Guardian.
Un număr tot mai mare de analiști în domeniul climei consideră că anul 2023 ar putea fi înregistrat ca fiind anul în care emisiile anuale au atins apogeul înainte ca economia globală bazată pe combustibili fosili să înceapă un declin terminal.
Această bornă este considerată un punct de cotitură crucial în cursa pentru a duce emisiile la zero net. Dar pentru mulți experți în climă este un punct de inflexiune care trebuia atins cu ani în urmă și care, deși încurajator, este departe de reducerea rapidă de care lumea are nevoie.
Cei mai importanți oameni de știință din domeniul climei din lume au avertizat în mod constant că, din cauza acumulării de dioxid de carbon în atmosfera Pământului, este esențial să se reducă emisiile înainte de 2030, dacă liderii speră să mențină încălzirea globală la un maxim de 1,5 grade Celsius peste nivelurile din perioada preindustrială. Ritmul în care ar trebui reduse emisiile va necesita, după cum sunt de acord majoritatea experților, o transformare globală la o scară care nu este încă în pregătire.
“Putem lua o mică pauză pentru a sărbători acest punct de cotitură”, a declarat Dave Jones, director la grupul de reflecție privind clima Ember. “Dar, într-un fel, este îngrijorător faptul că încă vorbim despre momentul în care emisiile ar putea atinge punctul maxim. Realitatea situației este că avem nevoie de reduceri profunde și rapide ale emisiilor dacă sperăm să ne încadrăm în bugetul extrem de mic pentru carbon care a rămas”.
Agenția Internațională a Energiei (AIE) a stârnit speranțe la începutul acestui an privind sfârșitul erei combustibililor fosili atunci când a prezis pentru prima dată că consumul de petrol, gaze și cărbune va atinge un vârf înainte de 2030 și va începe să scadă pe măsură ce politicile climatice își vor face efectul.
“Nu este o chestiune de “dacă”, ci doar de “cât de curând” – și cu cât mai repede, cu atât mai bine pentru noi toți”, a declarat Fatih Birol, șeful AIE.
Pentru a înțelege cum se poate ca lumea să fi ajuns deja la un final al creșterii emisiilor globale, la doar doi ani după una dintre cele mai mari creșteri ale emisiilor din istorie, este util să ne uităm la sectorul global al energiei electrice.
“Lumea se clatină la vârful emisiilor din sectorul energetic”, a declarat Malgorzata Wiatros-Motyka, autorul principal al unui raport realizat de Ember. La începutul acestui an, raportul a constatat că emisiile rezultate din generarea de energie electrică s-au plafonat în prima jumătate a anului 2023 și ar putea fi pe cale să scadă începând cu anul viitor.
Raportul a studiat generarea de energie electrică în 78 de țări reprezentând 92% din cererea globală de electricitate. Acesta a constatat o creștere de 16% a cantității de energie solară generată și un salt de 10% în producția globală de energie eoliană.
În raportul emblematic al AIE, considerat a fi unul dintre cele mai influente în dezbaterea privind clima și energia, s-a constatat că creșterea constantă a energiei eoliene și solare este pe cale să depășească cererea tot mai mare de energie la nivel mondial, ceea ce înseamnă că energiile regenerabile vor începe să înlocuiască combustibilii fosili la nivel global.
În același timp, se preconizează că lansarea vehiculelor electrice la nivel mondial va începe să reducă cererea de combustibili rutieri, care reprezintă aproximativ 50% din cererea de petrol în țările dezvoltate.
Aceste tendințe s-au accelerat de la invazia Rusiei în Ucraina, care a declanșat o creștere bruscă a prețului materiilor prime pentru gaz și petrol în 2022 și a stimulat o concentrare reînnoită asupra asigurării în schimb a surselor interne de energie curată.
Într-un scenariu prezentat de AIE, bazat pe politicile declarate ale guvernelor mondiale, s-a constatat că emisiile ar putea atinge un vârf chiar în acest an, înainte de a începe un declin lent. AIE are grijă să precizeze că niciunul dintre scenariile sale nu trebuie considerat o prognoză. Scenariul “politicilor declarate” este unul dintre cele mai fiabile barometre ale viitorului, deoarece se bazează pe “o analiză detaliată a peisajului politic actual” sau, cu alte cuvinte, pe ceea ce fac guvernele, mai degrabă decât pe ceea ce spun că vor face.
Constatările sunt susținute de o serie de studii separate, toate realizate de autorități bine cotate în domeniul energiei, care prezintă o imagine a unei lumi aflate la începutul sfârșitului erei combustibililor fosili.