Închide

”Băiatul” năstrușnic și schimbările climatice încălzesc ”supa” oceanică la un nivel nemaivăzut

Avatar
fantasy, dolphins, soup bowl

Fotografie de Janson_G pe Pixabay

Timp de citire: < 1 minut

Suprafaţa oceanelor a cunoscut recent cea mai caldă lună mai din istoria măsurătorilor meteorologice, potrivit Serviciului european Copernicus privind schimbările climatice (C3S), citat de agențiile France-Presse și Agerpres.

”Temperaturile de la suprafaţa oceanelor au atins deja niveluri record, iar datele noastre indică faptul că temperatura medie pentru toate mările fără gheaţă în luna mai 2023 a fost mai mare decât în orice altă lună mai”, a subliniat într-un comunicat Samantha Burgess, directoarea adjunctă a Copernicus.

Datele Copernicus se bazează pe analize computerizate generate pe baza a miliarde de măsurători efectuate de sateliţi, precum şi de nave, avioane şi staţii meteorologice din întreaga lume. Unele dintre datele folosite de Copernicus datează încă din 1950.

În ceea ce priveşte temperaturile la nivel global, luna mai a fost a doua cea mai caldă înregistrată vreodată.

“Luna mai 2023 a fost a doua cea mai caldă înregistrată la nivel global, în condiţiile în care vedem că semne privind dezvoltarea El Niño continuă să apară în Pacificul ecuatorial”, a adăugat Samantha Burgess.

El Niño (”băiatul”, în limba spaniolă, n.n.) este un fenomen climatic natural, în general asociat cu o creştere a temperaturilor, o secetă sporită în anumite părţi ale lumii şi ploi abundente în altele.

El s-a produs cel mai recent în sezonul 2018-2019 şi a lăsat în urma lui un episod deosebit de îndelungat al fenomenului La Niña, care provoacă efecte inverse şi, mai ales, o scădere a temperaturilor.

La începutul lunii mai, Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM) estima că există 60% şanse ca El Niño să se dezvolte până la sfârşitul lunii iulie şi 80% şanse ca acest fenomen să se producă până la sfârşitul lunii septembrie.

scroll to top