Închide

Moțiune depusă de Opoziția democrată: Majorați salariile dascălilor și alocați 6% din PIB Educației!

Avatar
Educatie Financiara 1

Sursă foto: FinNews

Timp de citire: 2 minute

Parlamentarii din Forța Dreptei și USR au depus moțiunea simplă „Îndrăznesc să susțin educația”, miercuri, în plenul Camerei Deputaților, și solicită să fie majorate „de îndată” salariile profesorilor și să fie luate toate măsurile necesare pentru a aloca 6% din PIB pentru Educație în bugetul pentru anul 2024.

Conform comunicatului transmis de Forța Dreptei, Alexandru Kocsis, deputat al formațiunii, a cerut majorității parlamentare să adopte moțiunea și să satisfacă revendicările profesorilor.

Moțiunea vine în contextul grevei din sistemul de învățământ preuniversitar. Chiar miercuri, un lider sindical a anunțat că în această săptămână va fi organizat în Capitală un nou miting masiv al angajaților din sector, manifestație la care estimează că vor participa în jur de 20.000 de oameni.

„Îndrăznesc să susțin educația”. Textul moțiunii depuse de Forța Dreptei și USR:

România se află într-una dintre cele mai serioase crize sociale din ultimii 18 ani. Sute de mii de cadre didactice și persoane care își desfășoară activitatea în cadrul unităților de învățământ se află în grevă din data de 22 mai.

Această grevă nu a apărut de nicăieri. S-au transmis nenumărate semnale de avertisment Guvernului cu privire la subfinanțarea cronică a Educației şi salariile total neatractive ale profesorilor. Subfinanțarea educației a condus la rezultate dezastruoase pentru România, cum ar fi:

  • „Primul loc” în Europa la părăsirea timpurie a școlii cu un procent de 16% al tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18 și 24 de ani care nu mai urmează studiile (2022, date Eurostat);
  • Ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește ponderea tinerilor cu vârsta cuprinsă între 25 şi 34 ani ce au studii universitare. Cu doar 25% suntem departe de media europeană de 42% şi de ținta de 45% vizată de UE până în 2030 (2022, date Eurostat);
  • Gradul de alfabetizare funcțională pentru elevii români ani este extrem de scăzut, peste 40% dintre elevi plasându-se în zona „nefuncţional” în ultimii ani, indiferent de testele folosite și de metodologia utilizată
  • Inechitatea salarială din domeniul bugetar care plasează salariul mediu din ȋnvăţământul românesc între codașii Europei.

Aceste date sunt doar vârful icebergului dezastrului din sistemul educațional şi este evident că greva profesorilor reprezintă un gest de disperare.

Parlamentul României și Guvernul României trebuie să ia în serios aceste situații și să schimbe paradigma subfinanțării sistemului educațional.

În Programul de guvernare aprobat de Parlamentul României prin Hotărârea nr. 42/2021 pentru acordarea încrederii Guvernului se menționează că „Pentru operaționalizarea acestui proiect, Guvernul va susține creșteri graduale, până în anul 2024, pentru finanțarea educației, de până la 18% din bugetul național (6% din PIB) și de până la 3% din bugetul național (1% din PIB) pentru finanțarea publică a cercetării, complementar cu finanțarea asigurată prin PNRR, sub tutela Proiectului „România Educată“”.

Având în vedere că încrederea acordată Guvernului a fost acordată pentru realizarea Programului de guvernare asumat,

Camera Deputaților solicită Guvernului României prin prezenta moțiune:

  • Luarea tuturor măsurilor necesare în vederea pregătirii bugetului pentru anul 2024 în conformitate cu Programul de guvernare, care să cuprindă minimum 18% din bugetul național / 6% din PIB;
  • Creșterea de îndată a salariilor profesorilor conform principiului „salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic”.
scroll to top