Închide

Balcoanele solare sunt în plină expansiune în Germania. Cui se adresează această tehnologie?

Avatar
Balcony Solar Panels

Foto: solarplanet.uk

Timp de citire: 3 minute

Acest nou val de producători de energie solară nu se limitează la a obține energie electrică ieftină, ci participă și la tranziția energetică. În Germania au fost instalate peste 400.000 de sisteme solare plug-in, cele mai multe dintre ele ocupând un loc perfect pe balcoanele oamenilor, potrivit Euronews.

Noile date arată că cel puțin 50.000 de dispozitive fotovoltaice au fost adăugate numai în primul trimestru al anului 2024. Un boom născut din “cultura solară foarte puternică” a Germaniei, în cuvintele unui expert.

Balcoanele solare sunt o piesă a tranziției energetice mai ample din Europa, explică Jan Osenberg, consilier politic la asociația SolarPower Europe.

“Noi le vedem ca pe un subset al energiei solare pe acoperiș, dar și ca pe ceva diferit”, spune el pentru Euronews Green. “Practic, le vedem ca pe o tendință de a folosi toate infrastructurile artificiale posibile pentru generarea de energie solară”.

Șine de cale ferată, autostrăzi, parcări, acoperișuri de mașini, cimirire și fațade de clădiri… lista structurilor care primesc o transformare solară poate continua la nesfârșit.

Balcoanele solare pe scurt: Cum funcționează

Principalul lucru care diferențiază balcoanele solare de sistemele solare de pe acoperișuri este faptul că sunt un sistem mult mai mic. În esență, tehnologia constă în unul sau două panouri conectate la o priză de curent electric. Acestea produc doar aproximativ 10% din energia sistemelor de pe acoperișurile rezidențiale, spune Osenberg. Ca un calcul aproximativ, el estimează că Germania are aproximativ 200 MW de energie solară instalată pe balcoane, comparativ cu 16 GW de capacitate din sectorul acoperișurilor rezidențiale.

Din punctul de vedere al clienților, principala diferență este că sistemul fotovoltaic de balcon este mult mai ușor de instalat. Puteți cumpăra kitul online și nu aveți nevoie de un electrician pentru a-l monta. Spre deosebire de instalațiile de pe acoperișuri, unde se recomandă instalatori certificați pentru a evita riscurile de incendiu și deteriorarea structurii.

Cui se adresează balcoanele solare?

“Principalul motiv al succesului sistemelor solare pentru balcoane este faptul că oferă oamenilor să folosească energia solară”, spune un purtător de cuvânt al producătorului german Meyer Burger. “Majoritatea oamenilor nu dețin o casă sau nu pot instala sisteme solare pe acoperiș din cauza protecției patrimoniului, a umbririi sau a altor condiții de construcție a acoperișului. Pentru aceștia, energia solară de balcon este atractivă deoarece pot folosi energia solară pentru a-și genera propria energie electrică și pentru a-și reduce facturile la electricitate.”

Germania a fost una dintre primele țări care a investit în tehnologia solară, iar în prezent produce cea mai mare cantitate de energie electrică din Europa. Dar – ca și în alte părți – blocurile de apartamente au întârziat la petrecere: “Sectorul blocurilor cu mai multe locuințe în ceea ce privește energia solară pe acoperiș a fost cu adevărat în afara boom-ului solar, [a fost] neglijat cu adevărat”, spune Osenberg.

El atribuie acest lucru provocărilor pe care le implică obținerea acordului tuturor proprietarilor de clădiri pentru instalarea de panouri solare pe acoperiș, de exemplu, și dificultăților de a împărți energia electrică între diferite apartamente.

Cum i-a ajutat Germania pe oameni să obțină balconul solar?

Germania a fost înaintea curbei în ceea ce privește energia solară pe acoperiș în anii 2000. Guvernul a încurajat oamenii să se implice, recompensându-i cu tarife de alimentare, de exemplu, oferind un preț fix pentru fiecare unitate de electricitate trimisă în rețea.

“Clienții începuseră deja acest boom și au cerut cu succes o birocrație simplificată din partea politicii”, potrivit purtătorului de cuvânt al lui Meyer Burger. “Măsuri precum eliminarea TVA au contribuit la popularitatea energiei solare de balcon”.

Subvențiile sunt disponibile și la nivel regional, în Berlin fiind oferiți până la 500 de euro (potențial jumătate din costul unui kit). Tehnologia se amortizează după aproximativ trei ani, spune Osenberg. Astfel, cu o durată de viață de aproximativ 20 de ani, “este o investiție foarte simplă pentru cetățeni.” Conform registrului principal de date al pieței, Renania de Nord-Westfalia are în prezent cele mai multe sisteme solare cu conectare la priză, cu mult peste 80.000, urmată de Bavaria, cu peste 60 000, și Saxonia Inferioară, cu peste 50 000. Dimensiunea sistemelor solare de balcon crește, de asemenea, treptat, adaugă Osenberg. Guvernul german dorește acum să permită până la patru panouri.

De ce alte țări “ratează” energia solară de balcon?

UE a declarat că statele membre pot contribui la adoptarea energiei solare de balcon. Belgia, în special, a interzis dispozitivele solare de conectare la priză din cauza temerilor legate de impactul sistemelor neînregistrate care alimentează rețeaua de electricitate. Operatorii de rețea doresc să supravegheze alimentarea cu energie electrică, deoarece schimbările bruște pot duce la întreruperi de curent.

“Dar, în opinia noastră, aceasta nu este cu adevărat o problemă”, explică Osenberg, “deoarece injecția de la sistemul de balcon este atât de mică încât impactul ar fi, de asemenea, destul de neglijabil.”

Austria, Franța, Italia, Polonia și Luxemburg au adoptat o poziție încurajatoare față de sistemul solar de balcon. În timp ce militanții pentru energie regenerabilă din Spania încearcă să convingă guvernul spaniol să relaxeze regulile în curând.

scroll to top