Închide

Cât le ia europenilor până își cumpără o casă?

Avatar
house, key, property

Fotografie de Schluesseldienst pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Cumpărarea unei locuințe este una dintre cele mai mare decizii financiare pentru mulți dintre noi. Se pare că pentru cei mai mulți români, căutarea unui apartament durează undeva la câteva luni.

Pentru mulți români, această căutare durează aproximativ 6 luni. Jumătate de an de comparat, vizitat și cântărit opțiuni, până când cumpărătorii spun „asta e!”, alegând ceva în limitele bugetului lor, în timp ce doar 11% dintre noi avem răbdarea să căutăm locuința de vis până când apare ea. Potrivit hotnews.ro, care a analizat mai multe studii recente făcute de platformele de imobiliare cam atât durează și în rândul europenilor.

Potrivit TVR INFO, un sondaj realizat în cadrul unei mari platforme de imobiliare de la noi din țara, cu participarea a peste 4.200 de utilizatori, ne spune că aproape 40% dintre respondenți își căutau locuința de mai bine de 6 luni. Pe de altă parte, 34% erau la începutul căutării lor, fiind activi pe piața imobiliară de cel mult o lună.

Asta înseamnă fie că suntem la începutul drumului, fie că ne-am înarmat cu răbdare, căutarea locuinței perfecte este un proces pe termen lung pentru majoritatea dintre noi. Și când vine vorba de vizionări, în medie, un cumpărător ia contact cu aproximativ 14 proprietăți înainte de a face marele pas. Da, suntem meticuloși, vrem să vedem, să comparăm, să ne asiguram că facem alegerea corectă. Pentru că, la urma urmei, cumpărarea unei locuințe nu este ca și cum ți-ai alege o nouă pereche de pantofi.

Acum, să ne uităm puțin și peste gard, la vecinii noștri europeni. Într-un sondaj realizat de o bancă privată, aproape jumătate din respondenți au spus că au luat decizia în mai puțin de trei luni, iar 47% au vizionat cinci sau mai puține proprietăți înainte de a alege. Deci, se pare că, în comparație, nu suntem nici prea rapizi, dar nici prea lenți.

Căutarea unei locuințe este o călătorie, nu o cursă. Este despre a găsi acel loc pe care îl numești acasă, indiferent cât timp îți ia. Și chiar dacă uneori poate părea o eternitate, important este să găsești locul care să-ți aducă liniștea de care ai nevoie.

scroll to top