Închide

Bancnotele vechi din UK mai pot fi folosite până în toamnă. Câte se mai află în circulație?

Avatar
pound, coins, currency

Fotografie de stux pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Aproape 19 miliarde de lire sterline în bancnote vechi sunt încă folosite, cu șase luni înainte ca bancnotele de 20 de lire sterline și 50 de lire sterline să înceteze să mai aibă curs legal, potrivit BBC.

Bancnotele de hârtie de 10 GBP și 5 GBP au fost deja retrase, în timp ce bancnotele de 20 GBP și 50 GBP nu mai pot fi folosite după 30 septembrie 2022.

Acestea au fost înlocuite cu bancnote noi din plastic, cu o serie de caracteristici de securitate.

Cu toate acestea, Banca Angliei a declarat că va continua să schimbe bancnote vechi cu valoarea lor nominală.

Există, de asemenea, 105 milioane de lire sterline de monede vechi de o liră în circulație, potrivit Monetăriei Regale.

Detaliile despre numerarul aflat încă în circulație sau ascunși în case au fost dezvăluite într-o solicitare pentru libertatea de informare a BBC Wales.

Banca Angliei a declarat că 775 de milioane de bancnote de hârtie rămân în circulație:

  • 113 milioane de bancnote de 5 lire sterline rămân în circulație;
  • 73 de milioane de bancnote de 10 lire sterline rămân în circulație;
  • 360 de milioane de bancnote de 20 de lire sterline rămân în circulație;
  • 209 milioane de bancnote de 50 de lire sterline rămân în circulație.

Bancnotele de 5 lire sterline au fost retrase în mai 2017, iar bancnotele de 10 lire sterline în martie 2018, de când nu au fost un mijloc de plată acceptat legal.

Pe lângă banii de hârtie, Monetăria Regală a declarat că aproximativ 105 milioane de monede de 1 lire sterline nu au fost returnate.

Din cele 1,6 miliarde care au fost returnate, aproximativ 1,45 milioane au fost contrafăcute.

Moneda rotundă de 1 GBP a fost înlocuită cu versiunea cu 12 fețe în octombrie 2017, pentru a combate contrafacerea.

Moneda de stil vechi poate fi încă depusă la bănci, dar nu poate fi cheltuită în magazine.

Potrivit Royal Mint, o companie deținută în totalitate de Trezoreria Marii Britanii, aproximativ 138 de milioane de monede rotunde de 1 GBP au fost topite pentru a face unele dintre cele noi la baza sa din Llantrisant din Rhondda Cynon Taf.

Bancnota de 50 de lire sterline din polimer cu portretul lui Alan Turing a intrat în circulație pe 23 iunie 2021, ceea ce înseamnă că întreaga colecție de bancnote tipărite a Băncii este realizată din plastic.

Deși bancnotele de 5 lire sterline și 10 lire sterline nu mai au curs legal, acestea vor fi întotdeauna schimbate de către Banca Angliei.

O purtătoare de cuvânt a explicat că „toate bancnotele autentice ale Băncii Angliei care au fost retrase din circulație își păstrează valoarea nominală pentru totdeauna”.

De asemenea, oamenii pot depune bancnote vechi la banca din Threadneedle Street, în City of London, pentru a fi plătite într-un cont bancar, prin cec sau, „dacă locuiți în Marea Britanie și schimbul dvs. valorează mai puțin de 50 GBP”, schimbat pentru cele polimerice de stil nou.

De asemenea, bancnotele vechi pot fi luate acolo personal, dar banca avertizează despre „cozi lungi și timpi de așteptare de până la o oră”.

Dacă aveți un cont bancar în Regatul Unit, Banca Angliei a spus că cea mai simplă și rapidă modalitate de a schimba bancnote de 20 GBP și 50 GBP „va fi, în mod normal, să le depuneți la banca dumneavoastră”.

Utilizarea numerarului a scăzut drastic în timpul pandemiei de coronavirus, deoarece restricțiile au redus opțiunile de cheltuieli. Acest lucru a accelerat o tendință descendentă pentru utilizarea bancnotelor și a monedelor.

Cu toate acestea, numerarul a reprezentat încă 17% din toate plățile în 2020, conform celor mai recente cifre disponibile ale organismului bancar UK Finance, ceea ce îl face a doua cea mai populară modalitate de plată după cardurile de debit. Cifrele pentru 2021 vor fi publicate în această vară.

Noua monedă de 1 GBP este descrisă de Monetărie ca fiind cea mai „sigură din lume” și are un șir de detalii anti-contrafacere, inclusiv o hologramă și inscripții de dimensiuni micro în interiorul ambelor jante.

De asemenea, are în interior material care poate fi detectat atunci când este scanat electronic de mașinile de numărare a monedelor sau de plăți.

scroll to top