Închide

Creșterea prețurilor la energie și alimente scumpește vacanța de Paști din acest an cu 10-20%

Avatar
putna monastery, romania, orthodoxy

Mănăstirea Putna. Fotografie de ValeaPrutului pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Preţurile la cazare în perioada vacanţei de Paşti vor fi, în acest an, cu 10-20% mai mari faţă de anul trecut, ca urmare a scumpirii energiei şi a produselor alimentare, a anticipat marți Dragoş Anastasiu, vicepreşedintele Alianţei pentru Turism (APT), în cadrul unei conferinţe de presă, notează Agerpres.

”La începutul anului, interesul pentru vacanţa de Paşti a fost peste anul trecut şi peste 2019, pentru că lumea vrea să se mişte. A apărut conflictul din Ucraina şi a venit o reacţie emoţională de aşteptare, ca să spun aşa, dar vedem că lucrurile încep să se încălzească şi suntem cumva la 40-50% faţă de aşteptările noastre şi faţă de ce ar fi fost înainte de declanşarea războiului. Dar eu cred că pe ultima sută de metri românii vor veni, vor înţelege că suntem o ţară sigură, că nu se întâmplă nimic, că viaţa e bine să meargă înainte şi din acest punct de vedere sunt optimist”, a arătat reprezentantul APT.

Din punctul său de vedere, conflictul din Ucraina nu va afecta turismul românesc pe termen lung.

”Am văzut această reacţie emoţională şi în alte ţări. În Germania, reacţia a fost de minus 50%, la noi a fost minus 90%, că suntem mai aproape, dar lumea pe de o parte se obişnuieşte cu ştirile, pe de altă parte înţelege că suntem o ţară sigură şi că nu se va întâmpla nimic aici la noi, suntem NATO şi asta trebuie să fie clar pentru toată lumea”, a continuat el.

Un impact mare asupra preţurilor îl au facturile la energie, care au dus la scumpiri în lanţ pentru alte produse.

”Va trebui să vedem ce se întâmplă pe zona alimentară şi ne aşteptăm să fie un impact destul de mare pe preţul de achiziţie pentru ce avem noi nevoie ca să facem turism. Deci ne aşteptăm ca preţurile să crească. Eu sper să nu crească exagerat, sper să rămână undeva la 10-20% creştere de preţuri şi să nu fie peste, dar va trebui să vedem ce se întâmplă cu fluxurile alimentare şi tot ce se întâmplă pe zona de energie. Cu siguranţă aceste scumpiri se vor vedea, nu trebuie să ne ascundem, ci trebuie să fim sinceri, vor fi creşteri de preţuri”, a precizat Anastasiu.

scroll to top