Închide

Bani din elicopter și ajutoare pentru companii: Japonia anunță un mega-plan de redresare economică

Avatar
japan, street, night

Fotografie de MasashiWakui pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Premierul japonez, Fumio Kishida, recent numit în funcție, a anunțat vineri detaliile unui plan uriaș de redresare economică a țării, pentru care autoritățile de la Tokyo sunt dispuse să mobilizeze suma de 56 de trilioane de yeni, adică aproximativ 430 de miliarde de euro, anunță Associated Press. Pachetul de stimulare a economiei cuprinde inclusiv alocații de bani cash pentru populație și ajutoare pentru companiile aflate în dificultate, pentru a ajuta economia să iasă din criza severă provocată de pandemie.

”Pachetul are un conținut și o amploare mai mult decât suficientă pentru a le oferi oamenilor un sentiment de securitate și speranță”, a declarat premierul Kishida într-o conferință de presă.

Propunerea a fost aprobată de Cabinet în ședința de vineri, urmând să fie supusă dezbaterii Parlamentului. Votarea planului în parlament ar trebui să fie o formalitate, având în vedere majoritatea zdrobitoare de care dispune coaliția la putere.

Kishida, care a promis ”un nou capitalism” pentru Japonia, a preluat mandatul de premier în octombrie. Anterior, în septembrie, el a devenit șeful partidului de guvernământ (Partidul Liberal Democrat – PLD, de dreapta conservatoare), înlocuindu-l pe predecesorul său Yoshihide Suga, care a demisionat după doar un an de mandat, în mare parte din cauza nemulțumirii publice cu privire la răspunsul ineficient al autorităților la pandemie.

Cele mai spectaculoase măsuri propuse constau în acordarea unei alocații individuale pentru toți tinerii japonezi cu vârsta de până la 18 ani, în cuantum de 100.000 de yeni (circa 770 de euro), precum și ajutoare pentru companiile ale căror vânzări au scăzut din cauza măsurilor de prevenire a răspândirii infectărilor.

Guvernul prevede de asemenea să lanseze de la începutul lui 2022 un program de subvenții pentru turismul intern – “GoTo Travel”, suspendat de la sfârșitul lui 2020 din cauza unui nou val de infectări. Acest plan ar urma să susțină consumul și sectorul HoReCa, puternic afectate în pandemie. Sunt prevăzute de asemenea ajutoare financiare pentru IMM-uri.

Japonia nu a fost niciodată într-o carantină completă în timpul pandemiei, iar numărul infecțiilor a rămas la cote relativ scăzute; decese puse pe seama înfectărilor cu SARS-CoV-2 se ridică la aproximativ 18.000 de persoane în toată țara.

Însă, din punct de vedere economic, cea de-a treia mare economie a lumii era deja în stagnare, încă de dinaintea izbucnirii pandemiei.

Economia Japoniei s-a contractat cu o rată de 3% în trimestrul al treilea al anului, în mare parte din cauza reticenței consumatorilor și scăderii consumului intern. Analiștii spun că este puțin probabil ca economia să se redreseze până anul viitor.

scroll to top