Închide

Banii rușilor nu miros a petro-gaz, iar franco-germanii de rang înalt nu ezită să-i palmeze

Avatar
Fillon Putin 1

Francois Fillon conversând amical cu Vladimir Putin. Foto: https://news.in-24.com/

Timp de citire: 2 minute

Fostul premier francez François Fillon se alătură consiliului de conducere al gigantului petrochimic rus Sibur. Aceasta este a doua companie rusă la care s-a alăturat François Fillon în acest an, pe fondul unor probleme legale acasă, în Franța. Candidatul la președinție Fillon s-a alăturat companiei ruse ca „director independent” pe 17 decembrie, conform Politico.eu.

Conservatorul francez, care a candidat la președinție în 2017, după o perioadă de aproape cinci ani ca prim-ministru în timpul mandatului fostului președinte Nicolas Sarkozy, s-a alăturat companiei ruse ca „director independent” pe 17 decembrie. Grupul este condus de oligarhii ruși Leonid Mikhelson și Gennady Timchenko. Timchenko este apropiat de multă vreme cu președintele rus Vladimir Putin, cunoscut fiind faptul că activitățile în sectorul energetic „au fost direct legate de Putin”, după cum observa Trezoreria SUA în 2014.

Kirill Shamalov, fostul ginere al lui Putin, este acționar al companiei. În 2013, el a cumpărat cu 100 de dolari un pachet de 3,8% din acțiunile companiei, care a fost estimat la 380 de milioane de dolari, potrivit unei investigații a institutului  IStories.

La sfârșitul lunii iunie, Fillon a fost nominalizat de guvernul rus în consiliul de administrație al companiei petroliere de stat ruse Zaroubejneft și lucrează drept consultant prin firma sa Apteras.

Fillon a fost condamnat în iunie 2020 la cinci ani de închisoare într-un caz de locuri de muncă fictive care i-a deraiat campania prezidențială în 2017. El a făcut recurs la decizia instanței, iar Curtea de Apel din Paris a declarat că își va emite hotărârea în mai 2022.

Alți foști înalți oficiali europeni s-au alăturat consiliilor de administrație ale grupurilor petroliere ruse în ultimii ani, inclusiv fostul ministru de externe austriac Karin Kneissl în luna iunie a acestui an și celebrul fost cancelar german Gerhard Schröder în 2017.

scroll to top