Închide

Ce rafinamente culinare serveau soții Ceaușescu de Sărbători? Dar câinii lor?

Avatar
Ceausescu Cuplu La Masa

Foto: adevarul.ro

Timp de citire: 2 minute

Mormântul fostului conducator Nicolae Ceaușescu adună an de an de Crăciun nostalgici din toată țara. La 32 de ani de la execuția din ziua de Crăciun, românii continuă sa meargă cu flori și lumânări la cimitirul unde Nicolae si Elena Ceaușescu au fost îngropați. Nu a făcut excepție nici anul acesta.

La 32 de ani de la Revoluţie, mulţi români încă îşi aduc aminte cu nostalgie de vremea comunismului. An de an, nostalgicii merg să aprindă o lumânare la mormintele soţilor Ceauşescu. Uitând parcă de toate lipsurile groaznice și umilințele pe care trebuiau să le suporte an de an la cozi interminabile sau în fața rafturilor goale.

În anii de comunism, Crăciunul, dar mai ales Revelionul erau sărbătorite însă cu mare fast de Nicolae Ceauşescu şi soţia lui Elena. La masa familiei Ceauşescu se adunau prietenii pentru a servi bucate alese.

„Nici nu se compară rafinamentele culinare de acum cu aşa-zisele rafinamente de la mesele Ceauşeştilor, chiar dacă şi ei ar fi avut acces, să zicem, la fructe de mare. Dar nu le plăceau. Ei mâncau mâncăruri tradiţionale, sarmale, friptură, pui la ceaun, piftie, salată de boeuf, care oricum nu lipseau de la mesele de sărbătoare. Dacă lipseau era vai şi-amar!

Lui Nicolae Ceauşescu îi mai plăceau în special preparatele tradiţionale din peşte, ciorbă de peşte, plachia şi saramură, marea lui pasiune fiind sarmalele. De băut, se bea vin alb şi ţuică de prună, fiartă şi îndulcită. Tanti Lenuţa mai bea băuturi dulci, pentru femei, dar nu se îmbăta. Cam ăsta era meniul lor de ani de zile, la petreceri, la aniversări sau la Revelion”, a povestit Mihaela Ceaușescu, fiica lui Marin Ceauşescu, în volumul „Nu regret, nu mă jelesc, nu strig”, citat de România TV.

„Meniul se întocmea de regulă cu o seară înainte, bucătăreasa pregătind mâncare pentru 8-15 persoane. Cele mai cerute erau ciorbele acrite din belşug, fripturile la grătar şi prazul umplut cu carne. Cât despre cei doi câini, Corbul şi Sarona, şi aceştia se bucurau de îndemânarea Irinei Sava. Dacă dimineaţa mâncau cremvurşti, la prânz puteau „servi” budincă de brânză cu spaghete, legată cu zece ouă, sau carne de vită cu zarzavat.

Interesant este că unele dintre ingrediente soseau din te miri ce colţ al ţării, ambalate în colete şi expediate pe adresa preşedintelui. Nimic nu era considerat prea mult pentru satisfacția tovarășilor. Care, dacă ne gândim acum, aveau totuși un meniu modest față de pretențiile culinare la care se ridică acum clasa politică din zilele noastre.

scroll to top